Lähestyvä huippukokous tehosti valvontaa - Schengen-sisärajatarkastukset mahdollisesti voimaan

USAF_C40_Clipper_2Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien 16. heinäkuuta Suomessa järjestettävä Helsinki 2018 -tapaaminen näkyy rajoilla ja erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Rajavartiolaitos on jo tehostanut valvontaa rajanylityspaikoilla sekä meri- ja raja-alueilla. Tapaamiseen liittyviä koneita on jo saapunut maahamme.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta 2018. Tapaamista isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

IMG_20170818_192912Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja sen ympäristössä järjestelyistä vastaa yhdessä useampi taho. Näin pyritään varmistamaan virallisten delegatioiden toiveet sekä hoitamaan samaan aikaan muu lentoliikenne normaalisti.

Helsinki-Vantaalla on jo kesäkuun lopulta lähtien vieraillut mm. Yhdysvaltain Ilmavoimien USAF:n Boeing C-40 Clipper (05-4613), joka on Boeing 737-700 -matkustajakoneen sotilasversio. Näissä koneissa on näyttävä Yhdysvaltain väreihin rakennettu erikoismaalaus..

Rajavartiolaitos_kuva1Rajavartiolaitos on jo nyt tehostanut rajavalvontaa ja rajatarkastuksia sekä lisännyt rikostiedustelua, analyysitoimintaa ja ulkomaalaisvalvontaa.

 Käytännössä rajavalvonnan tehostaminen näkyy lisääntyneenä rajavartioston henkilöstön ja kaluston läsnäololla erityisesti rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentoasemilla sekä kokousta ennen että sen aikana.
 
Rajavartiolaitos on varautunut myös palauttamaan väliaikaisesti rajatarkastukset Schengen-alueen sisärajoilla.

Raja_lento_H215_ilmassaRajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille päättää valtioneuvosto sisäministeriön esityksestä. Mahdollisesta sisärajavalvonnan palauttamisesta ja sen vaikutuksista matkustajille kerrotaan erikseen.

Lisäksi Rajavartiolaitos tukee poliisia huippukokouksen turvallisuusjärjestelyissä erityiskalustollaan, kuten ilma-aluksilla ja veneillä sekä erityiskoulutetulla henkilöstöllään.