Lehto ja Luukkanen lensivät kaksipaikkaisten hopealle Räyskälän MM-kisoissa

wgc_4_anttilehtoAntti Lehto ja Nikke Luukkanen lensivät viisaasti ja maltilla purjelennon MM-kisojen viimeisen kilpailupäivän lauantaina. He lähinnä seurasivat pahimpien uhkaajiensa etenemistä Etelä-Suomen taivaalla, sovittivat oman lentämisensä sen mukaisesti ja varmistivat kotikisassa kaksipaikkaisten hopeamitalin. Kyseessä on Suomen paras MM-sijoitus sitten vuoden 1995, jolloin Markku Kuittinen voitti toisen kahdesta maailmanmestaruudestaan.

Säät eivät ole suosineet Räyskälän maailmanmestaruuskisoja. Tosin purjelentäjät ovat tottuneet tähän. Kisojen loppua kohden kelit onneksi paranivat ja lauantaistakin saatiin lentopäivä.

Kolmessa luokassa lennettävään kisaan osallistui kaikkiaan 99 konetta, joiden 117 pilottia tulivat 25 maasta. Räyskälässä lennettiin vakio-, kerho- ja kaksipaikkaisten 20-metristen koneiden luokissa.

Lämpötilojen suhteen lauantaiksi oli luvassa hyvinkin kesäinen päivä, mutta lentokelinä hieman mutkallisempi. Luoteessa oli odotettavissa kumpupilvien lauttaantumista ja koillisessa mahdollisesti pilvetöntäkin.

Kummatkin olisivat heikentäneet termiikkien eli nostavien ilmavirtausten voimaa. Tehtäväaluetta olikin venytetty itä-länsisuunnassa heikompien alueiden välttämiseksi

Seitsemäntenä kisapäivänä annettiin kaikissa luokissa nopeustehtävä käännepisteiden kautta. Ensimmäinen osuus lounaaseen ja paluu idästä. Kokonaismatkat olivat 335 - 373 km. Hinaukset alkoivat klo 11.45 ja lähes sata konetta olivat taivaalla runsaassa tunnissa.

Kisojen päätöspäivä oli täynnä draamaa muillekin kuin suomalaisille. Vakioluokassa mestaruus oli kahden kauppa. Belgian nuori ja MM-tasolla vielä kokematon Bert Schmelzer johti vain muutamalla pisteellä yhdeksänkertaista maailmanmestaria, Puolan Sebastian Kawaa.

Schmelzer osasi lukea säätä paremmin kuin Kawa. Hän oli päivätuloksissa 6, Kawa 13. ja mestaruus meni Belgiaan.

wgc_2_pekkaylipaavalniemiKolmas suuren kiinnostuksen kohde oli kaksipaikkaisluokan päivävoitto. Brittipari Steve ja Howard Jones olivat voittaneet kaikki kuusi aiempaa lentopäivää. Jokaisen kisapäivän voitto olisi ollut historiallinen tapahtuma MM-tasolla.

Sitä ei tullut. Britit hävisivät vaivaisella viidellä pisteellä ranskalaisparille Jeremie Badaroux / Marc Seretti. Mestaruus sentään tuli aivan ylivoimaisella tavalla eli lähes 900 pisteen erolla ennen suomalaisparia.

Lehdon ja Luukkasen lisäksi Suomen joukkueessa onnistui erinomaisesti kuopiolainen Juha Sorri. Hän lensi jatkuvasti paremmin kisan edetessä ja oli lopputuloksissajaetulla 8. tilalla. Vakioluokan toinen suomalainen, Antti Koskiniemi, oli sijalla 27.

Kerholuokassa Markku Kuusisto oli 17. ja Kristian Roine 22. Luokan kaksoisvoitto meni Ranskaan.

Palkinnot jaetaan sunnuntaina kello 10. Täydelliset tulokset: WGC14

Alustavat lopputulokset

Kerholuokka 
1. Eric Bernard, Ranska 6067 
2. Killian Walbrou, Ranska 6050 
3. Rasmus Ørskov, Tanska 5954 
 
17. Markku Kuusisto 5248 
22. Kristian Roine 5064 
 
Vakioluokka
1. Bert Schmelzer, Belgia 5912 
2. Sebastian Kawa, Puola 5881 
3. Jez Hood, UK 5836 
 
8. Juha Sorri 5493 
27. Antti Koskiniemi 4596
 
20m -luokka 
1. Steve & Howard Jones, UK 6729 
2. Antti Lehto & Nikke Luukkanen 5858 
3. Guido Achleitner & Michael Rass, Itävalta 5742

 

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Räyskälän MM-kisoista: