Taitolennon SM-kilpailun avauspäivä houkutteli satoja katsojia Malmin lentokentälle

IMG-20190704-WA0000Helsingin yllä Malmin lentokentällä järjestettävät taitolennon SM-kilpailut houkuttelivat ensimmäisenä kilpailupäivänä torstaina 4. heinäkuuta paikalle useita satoja katsojia. Taitolentokilpailun kaikki moottori- ja purjekoneluokat pääsivät ilmaan ja taivaalla nähtiin pitkin kisapäivää myös laskuvarjohyppääjiä sekä muita pienkoneita.

OH-XHN_040719aTaitolennon SM-kilpailut järjestetään vuonna 2019 ensimmäistä kertaa Helsingissä ja historiallisella Malmin lentoasemalla. Suomen mestaruudet ratkotaan useassa eri luokassa.

Moottorikoneilla kilpaillaan neljässä luokassa, jotka ovat Primary, Sportsman, Intermediate ja Advanced. Purjekoneilla on kolme luokkaa: Sportsman, Intermediate ja Advanced.

Torstai 4. heinäkuuta oli ensimmäinen virallinen kilpailupäivä ja toinen kisapäivä on perjantaina 5.7. Sään aiheuttaessa haittaa toimivat lauantai ja sunnuntai varapäivinä.

SM_gliderEnsimmäisen kisapäivän aurinkoinen aamupäivä houkutteli paikalle merkittävästi katsojia. Aamupäivästä ilmassa olivat moottorikoneluokat.

Myös iltakilpailun aikaan taivaan ollessa jo pilvessä paikalla vieraili useita satoja ihmisiä seuraamassa purjetaitolentoa.

Tuomaristo seurasi kisasuorituksia asematasolta ja juontaja selosti päivän tapahtumia ja suorituksia yleisölle.

SM_yleisoTerminaalin ravintola Check-in oli avoinna ja ala-aulassa olivat esillä omilla osastoillaan Urheilutaitolentäjät, Malmin lentoaseman ystävät ry sekä Ilmailuliitto, jonka osastolla saattoi lentää purjelentosimulaattorilla.

Kisasuoritukset nähtiin taivaalla kuutiokilometrin kokoisessa ilmatilavarauksessa, joka sijaitsee Malmin käytöstä poistetun kiitotien 09/27 pohjoispuolella. Lennot  sijoittuvat 1000 - 4000 jalan korkeuksiin.

SM_tuomaristoKatsojat olivat kerääntyneet Malmin pyöreän terminaalin terassille ja parkkialueelle. Kaikkiaan päivän aikaan Malmilla arvioitiin käyneen useita satoja katsojia ja pysäköintialueet olivat täynnä erityisesti päivällä.

Järjestäjän arvion mukaan paikalla oli päivän mittaan jopa 3000 katsojaa. Määrä on joka tapauksessa merkittävä SM-tason ilmailukilpailulle.

Taitolentosuoritusten lisäksi ilmassa nähtiin väliajoilla moottorilentokoneiden lähtöjä ja saapumisia. Illalla nähtiin myös laskuvarjohyppyjä. Historiallinen Airveteranin Douglas DC-3 lensi SM-kisojen harjoituspäivänä keskiviikkona.

SM_yleiso_2Perjantaille on toistaiseksi ennustettu sateita, matalaa pilvikorkeutta sekä viiden kilometrin näkyvyyttä. Kilpailujärjestäjä arvioi, että myös perjantaina voitaisiin lentää kilpailusuorituksia. Päätöksiä tehtäneen aamulla, kun sääennusteet ovat tarkentuneet.

Toisen kisapäivän huipennuksena on moottorikoneiden Advanced-luokan suoritukset, jotka on alkuperäisen suunnitelman mukaan määrä lentää kello 18-20. Aamulla 9-14 on tarkoitus kisata sään salliessa muissa luokissa.

SM_DC3_hinausPower Advanced -luokassa pyritään lentämään kolme suoritusta. Niistä ensimmäinen on ennalta sovittu vapaaohjelma eli ns. free known -ohjelma ja kaksi muuta ovat free unknown -ohjelmia, jotka tuomaristo määrittää.

SM-tason saavuttamiseksi on lennettävä kaksi kisasuoritusta, mutta tavoitteena on lentää kaikki kolme suoritusta.

Perjantaina Malmille on sään salliessa odotettavissa merkittävästi enemmän yleisöä, kun lentokentällä järjestetään Power Advanced -luokan lentojen kanssa samaan aikaan myös FHRA:n Cruising Pre-Party vol. 21 -tapahtuma, joka tuo lentokentän asematasolle useita satoja hienoja vanhoja autoja.

SM_laskuvarjohyppyOH-XEC_040719aOH-XOD_040719aOH-YAC_040719aOH-YAK_040719a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 SM_sil 

 

 

 

 

 

 

 Päivitys 22.07: Lisätty järjestäjän arvio katsojamäärästä.

Lue myös: