Lennonjohtajat: Malmin lentoasemaa ei tule lakkauttaa

Malmin-lentoasema-ilmasta_3Lennonjohtajat ovat huolissaan lentokoulutuksen tulevaisuudesta ja turvallisuudesta Malmin lentoaseman  toiminnan lopettamisen yhteydessä. Lentokoulutus nähdään myös tärkeänä osana pääkaupunkiseudun ilmaliikenneverkostoa.

Suomen lennonjohtajajien yhdistyksen SLJY:n mukaan koulutus tarvitsee ympäristön, jossa on tarjolla lennonvarmistuspalvelut eli lennonjohto ja lennonvalmistelu. Koulutus nähdään muutenkin tehokkaimpana juuri pääkaupunkiseudullta, jossa myös ilmailualan työpaikat pääsääntöisesti sijatsevat.

Lentokoulutuksen mahdollinen siirtyminen pois valvotusta ympäristöstä nähdään erityisesti turvallisuusriskinä. Lentokoulutuksen lisäksi Malmin lentoasemalta operoidaan lähes kaikki pääkaupunkiseudun helikopterilennot ja merkittävä määrä erilaisia ammattilentoja.

Harrasteilmailulle esitetyt Nummela ja Hyvinkää eivät siten soveltuisi lentokouluille. Samaan päätyi myös liikenne- ja viestintäministeriön ja YY-Optiman hätäisen oloisesti laadittu raportti harrasteilmailun vaihtoehdoista Malmin sulkemisen jälkeen.

Lennonjohtajien mukaan lentokoulutusta ei  kuitenkaan lennonjohdollisista-, taloudellisista- ja turvallisuussyistä sovellu Helsinki-Vantaan lentoasemalle, vilkkaan aikataulunmukaisen reittiliikenteen vuoksi.

Suurin osa Malmilta suoritettavista koulutus- ja helikopterilennoista on sellaisia, jotka eivät esimerkiksi koneiden nopeusalueen tai muiden syiden vuoksi sovellu liikennelentokoneiden joukkoon Helsinki-Vantaalle.

Myöskään Rajavartioston koulutus- ja tarkastuslentotoimintaa ei voida SLJY:n mukaan sijoittaa  Helsinki-Vantaalle ilman mittavia viiveitä aikataulunmukaiselle lentoliikenteelle.

SLJY_logo_1Malmin lentoasema on noin 80000:lla vuosittaisella operaatiolla yksi maamme vilkkaimmista ja tärkeimmistä lentoasemista. Malmilla koulutettavista ilmailijoista noin 65% työllistyvät ilmailualalle.

"Malmia ei missään tapauksessa voida ilman riskejä sulkea ennen kuin pääkaupunkiseudulle korvaava lentoasema on rakennettu ja käytössä. Helsinki-Malmin lentoasemaa ei tule yllämainituista turvallisuus-, talous- ja lennonjohdollisista syistä lakkauttaa", sanoo SLJY tiedotteessaan.

Lue myös: