Lennonvarmistus ja RPAS-toimija yhteistyöhön Englannissa

Draganflyer_X4ES_1Englannissa lennonvarmistuspalveluita tarjoava NATS ja paikallinen miehittämättömien ilma-alusten eli RPAS-laitteiden (Remotely Piloted Aircraft Systems) käyttäjiä edustava järjestö ARPAS UK ovat sopineet yhteistyöstä lentoturvallisuuden parantamiseksi.

Pienten RPAS-laitteiden myynti on suorastaan räjähtänyt viimeisten vuosien aikana. NATS ja ARPAS UK työskentelevät yhdessä maksimoidakseen RPAS-laitteiden käytön eri sovelluksissa samalla turvaten muiden ilmatilan käyttäjien turvallisuuden.

Vaikka RPAS-laitteiden kaupallinen käyttö on tarkasti säädeltyä erillisin kelpuutuksin ja operaatioluvin sellaisen voi kuitenkin ostaa kuka tahansa. Lennättäminen on mahdollista siten mahdollista myös ilman koulutusta ja lentosääntöjen sekä ilmatilan tuntemista.

Yksin joulun aikaan laitteita myytiin satoja tuhansia. Erittäin suorituskykyiset RPAS-laitteet voivat nousta jopa 2000 jalan eli noin 600 metrin korkeuteen.

"Tämä on jännittävä ja kasvava ala. RPAS-laitteet ovat suosittuja kuluttajien keskuudessa sekä mahdollisina työvälineinä. Yhteistyöllä ARPAS UK:n kanssa haluamme kannustaa alaa kasvuun ja varmistaa sen tapahtuvan turvallisesti", kommentoi NATS:n RPAS-asioista vastaava johtaja James Harvey.

Toistaiseksi RPAS-laitteiden valvotussa ilmatilassa aiheuttamat vaaratilanteet ovat olleet harvinaisia mutta molempien toimijoiden mielestä RPAS-operaattoreiden on syytä ymmärtää vastuunsa. Vaaratilanteen aiheuttaminen voi johtaa lakitoimiin