Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY laajentavat työtaistelutoimia Finavian tytärtyhtiötä Airprota kohtaan. Liitot ovat ilmoittaneet 14. ja 15. huhtikuuta maahuolinta- ja matkustamotoimintaa koskevista työtaistelutoimista. Osapuolten välinen sovittelu ei johtanut sopuun maanantain aikana.
Työtaisteluilla ei ole vaikutuksia Finnairin, Flyben ja Blue1:n operoimiin SAS:n lentoihin. IAU ja SLSY kohdistavat Airpro Oy:ssä työskenteleviä jäseniään tukevat myötätuntotoimensa siten, että ne vaikuttavat pelkästään kansainvälisten lentoyhtiöiden lentoihin. Finavian mukaan työtaisteluiden kohteena olevat maahuolintayhtiöt tekevät kaikkensa työtaistelun vaikutusten minimoimiseksi yhdessä lentoyhtiöiden kanssa. Suurin osa lennoista pyritään operoimaan mahdollisimman normaalisti. IAU:n ja SLSY:n pyrkimyksenä on, että lentoyhtiöille ja lentoasemille palveluita tuottava Airpro Oy siirtyisi soveltamaan IAU:n ja SLSY:n työehtosopimuksia Airpron yrityskohtaisen työehtosopimuksen sijaan. Airpro Oy noudattaa yrityskohtaista työehtosopimusta, joka sillä on ollut voimassa vuodesta 1996. "Laajasti käytössä olevan moniosaajamallin romuttaminen veisi Suomelta saman tien yhden lentoliikenteen valteista ja pohjan palveluiden tuottamiselta vähäliikenteisillä maakuntakentillä. Pitkällä tähtäimellä pelkästään viipaloituihin ja kapeisiin työnkuviin siirtymisellä olisi kielteinen vaikutus myös Helsinki-Vantaan kilpailukyvyn kehittymiseen kilpailussa muiden hubien kanssa", sanoo Airpron toimitusjohtaja Janne Hattula. ”Airpro Oy:n joustava työskentelymalli tukee osaltaan lentoliikenteen kilpailukykyä ja on mahdollistanut lentoliikenteen eri puolilla Suomea. Samalla olemme voineet tarjota sen ansiosta kokoaikaista työtä monelle palvelualan ammattilaiselle ympäri maan, hyvinkin muiden palvelualojen kanssa kilpailevalla ansiotasolla. Airprolla on työnantajana vetovoimaa ", Hattula toteaa. Työtaistelutoimet laajenevat 14. huhtikuuta
Työntekijäpuoli ilmoittaa Finavian ja Airpron kaiken matkatavaran ja rahdin käsittelyn seisahtuvan Oulun lentoasemalla tiistaina 14.4. kello 6.00 – 12.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 12.00 sekä muilla lentoasemilla Oulua lukuun ottamatta tiistaina 14.4. kello 12.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 12.00 – 18.00.
Edellisten toimine lisäksi matkatavaran ja rahdin käsittely seisahtuu myötätuntotyötaistelun myötä myös Aviatorissa, Swissportissa ja RTG:ssä tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00 lukuunottamatta Blue1:n, Finnairin ja Flyben liikennettä, joka on rajattu kokonaan työtaistelujen ulkopuolelle.
Työtaistelujen aikana niihin osallistuvat työntekijät tekevät normaaliin tapaan kaikki muut maapalveluihin liittyvät työt, kuten koneiden siirrot matkustajasilloilta, lähettämiset, portaiden siirrot sekä jäänpoistoon liittyvät työt. Myös matkustajien liikkumiseen tarvittavat apuvälineet, kuten pyörätuolit ja lastenrattaat, lastataan ja puretaan normaalisti työtaistelujen aikana.
Poikkeuksen muodostavat kuitenkin Norwegianille tarjottavat maapalvelut. Ne seisahtuvat Aviatorissa kokonaan tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00.
Matkustamopalvelutyö, joka tehdään Finavian ja Airpron vuokratyönä seisahtuvat tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00. Finavia ja Airpro välittävät vuokratyötä charter-liikennettä harjoittavista halpalentoyhtiöistä mm. Thomas Cookille ja TUIflylle.
SLSY on jättänyt jo aiemmin ennakkoilmoituksen myös Finavian/Airpron matkustamotyötä koskevasta työtaistelusta, joka alkaa keskiviikkona 1.4. kello 7.00 ja päättyy samana päivänä kello 14.00.
Lue myös:
|
|||