Lentoliikenteen matkustajamäärien lasku tasaantui toisella vuosineljänneksellä – vaihtomatkustus kasvoi vahvasti

Helsinki-VantaaFinavian lentoasemien matkustajamäärät laskivat vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla 4,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kansainvälinen matkustus kääntyi kuitenkin toisella neljänneksellä kasvuun, ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustus kehittyi vahvasti. Kotimaan lentomatkustus aleni edelleen voimakkaasti. 

Finavian lentoasemilla oli vuoden 2013 ensimmäisellä puoliskolla yhteensä 9,4 miljoonaa matkustajaa (9,8 miljoonaa 1−6/2012). Matkustajamäärät laskivat 4,4 % vuoden 2012 tammi−kesäkuuhun verrattuna. Matkustajamäärien laskuvauhti hidastui toisella vuosineljänneksellä ja oli 1,7 % vertailujaksoon nähden.

Liikenneilmailun laskeutumiset vähenivät tammi−kesäkuussa 7,1 %. Myös laskeutumisten määrän aleneminen hidastui toisella neljänneksellä.


Vaihtomatkustus kasvoi vahvasti toisella neljänneksellä

EFHK_pax_2Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä säilyi tammi−kesäkuussa edellisvuoden tasolla ollen 7,5 miljoonaa henkilöä. Lentoaseman kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi 4,7 % vertailujaksoon nähden. Kasvu oli toisella neljänneksellä peräti 6,6 % edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

”Helsinki-Vantaan vahva asema vaihtomatkustuksessa on avaintekijä koko Suomen lentoliikenteen ja kattavien Eurooppa-yhteyksien kannalta. Olemme erityisen tyytyväisiä Aasian-liikenteen ja vaihtomatkustuksen varsin myönteiseen kehitykseen etenkin toisella vuosineljänneksellä. Helsinki-Vantaan asemaa Pohjois-Euroopan johtavana vaihtoasemana tukevat uudet reittiavaukset, kuten Finnairin reitit Vietnamin Hanoihin ja Kiinan Xi’aniin sekä Japan Airlinesin lennot Tokioon”, kertoo Joni Sundelin, Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja.


Kotimaan matkustajamäärät jatkoivat selkeässä laskussa

Matkustajien määrä kotimaanlennoilla laski ensimmäisellä vuosipuoliskolla erittäin voimakkaasti laskun ollessa 14,6 %. Matkustajia oli yhteensä 2,6 miljoonaa.

flybe_ATR”Kotimaanliikenteen lasku on valitettavasti jatkunut koko alkuvuoden ja oli vielä toisella neljännekselläkin lähes 11 %. Vaikka lasku on hieman taittunut, ovat kotimaan matkustajamäärät kehittyneet odotettua heikommin. Myöskään pitkällä aikavälillä kotimaanliikenteen matkustajamäärissä ei ole odotettavissa merkittävää kasvua ja on nähtävissä, että matkustajavirrat säilyvät monin paikoin varsin ohuina”, Sundelin jatkaa.

Maakuntalentoasemista matkustajamäärät sisältäen sekä kotimaisen että kansainvälisen liikenteen kasvoivat alkuvuonna hieman vain Rovaniemellä (4,4 %) ja Ivalossa (2,2 %). Verrattuna vuoden 2012 ensimmäiseen vuosipuoliskoon matkustajamäärät laskivat jyrkästi Turussa (-30,3 %), Porissa (-26,3 %), Oulussa (-26,1 %) ja Jyväskylässä (-25,4 %).

 

Kansainvälinen lentoliikenne edellisvuoden tasolla

Finavian lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä sisältäen reitti- ja tilausliikenteen ylsi tammi−kesäkuussa edellisvuoden tasolle ja oli 6,8 miljoonaa. Toisella neljänneksellä sekä matkustus Eurooppaan että muualle maailmaan kasvoi.

Kasvu ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli vahvaa Kiinaan (15,8 %), Intiaan (9,6 %) ja Hongkongiin (9,0 %). Euroopan merkittävistä kohteista vahvimmin kasvoivat Espanja (9,2 %), Ranska (14,4 %) ja Turkki (24,9 %). Selkeää laskua koettiin esimerkiksi Thaimaassa (-12,5 %) sekä myös muutamissa Euroopan kohteissa.


Vaihtomatkustus ja kansainvälinen lentoliikenne loppuvuoden vetureina

”Vaihtomatkustus ja kansainvälisen liikenteen matkustajamäärät kehittyivät odotuksiamme vastaavasti alkuvuonna, ja odotamme niiden jatkavan kasvuaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Vaihtomatkustuksen ja kansainvälisen liikenteen myönteisen kehityksen ansiosta arvioimme, että kokonaisuudessaan Finavian lentoasemien matkustajamäärät säilyisivät vuoden jälkimmäisellä puoliskolla vuoden 2012 vastaavan ajanjakson tasolla”, Sundelin päättää.

Finavia julkaisee kuukausittain liikennetilastot, jotka ovat saatavilla osoitteessa http://www.finavia.fi/tietoafinaviasta/liikennetilastot/. Tässä tiedotteessa esitetyt muutosprosentit kuvastavat kehitystä vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla verrattuna vuoden 2012 ensimmäiseen kuuteen kuukauteen. Vastaavasti vuoden 2013 toisen neljänneksen kehitystä on verrattu vuoden 2012 toiseen neljännekseen.