Lentonäytösvalmistelut loppusuoralla - Turkish Stars harjoitteli näyttävästi Turussa

TAS_to_TS_1Turun lentoasema valmistautuu täyttä päätä kesän päälentonäytökseen. Järjestäjien mukaan vastaavaa ohjelmaa ei lentonäytöksissä Suomessa ole nähty pitkään aikaan. Turkish Starsin Northrop NF-5 -hävittäjät tutustuivat esityslinjaan ensi kertaa torstai-iltapäivällä.

Lentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla tulevana viikonloppuna 6.-7. kesäkuuta. Järjestäjien mukaan molemmille näytöspäiville arvioidaan myytävän 10 000 lippua. Luvassa lienee siis jonkinasteisia ruuhkia.

TAS_to_JouppiLiikenteenohjaajista huolimatta  lentoasema-alueen tiestön rajat tulevat vastaan, mikäli autoilijoiden määrä on huomattava. Jos paikalle saapuu 3600 autoa niin ottaa pysäköinti oman aikansa.

"Tunnissa on juuri samainen määrä eli 3600 sekuntia ja yhden auton liikkuminen risteysalueella kestää jo useamman sekunnin", kertoo lentonäytöksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Antti Jouppi.

Yleisölle suositellaankin Turun torilta lentoasemalle non-stoppina kulkevaa linja-autoa. Kalustoa on varattu riittävästi ja yhden bussin lähdettyä seuraavaa jo lastataan.

tas15_karttaLentonäytösorganisaatio on varautunut suureen kävijämäärään myös usealla lipunmyyntipisteellä. Myös ennakkolipun ostaneet vähentävät ruuhkia, sillä heille on oma sisääntuloväylänsä näytösalueelle.

"Ennakkolippuja on myyty merkittävästi enemmän kuin edelliseen vuoden 2011 lentonäytökseemme", kertoo Jouppi.

Turun lentonäytöksessä nähdään myös näytösmaskotti Leo Lentäjä. Ainakin kotimaisissa lentonäytöksissä maskotti on mukana ensimmäistä kertaa. Näytösalueelle rakennetaan perheen pienimpiä ajatellen myös erityinen Kids World sekä Tivoli.


Pääesiintyjä tutustui näytöslinjaan

TAS_to_TS_2Turun lentonäytöksen pääesiintyjä Turkish Stars tutustui torstaina näytöslinjaan ja lentonäytösalueeseen ilmasta käsin.

Turkkilaisryhmä operoi Northrop NF-5 -hävittäjillään Tampere-Pirkkalasta käsin. Syynä on Turun kiitotien aiheuttamat toimintarajoitukset (lue tarkemmin aiemmasta uutisestamme, johon on linkki uutisen lopussa).

TTAS_to_C17_1orstaina Turkuun saapui kovaa ujellusta pitävä Fouga Magister -suihkuharjoitushävittäjä. Vaikuttavin laskeutuminen oli kuitenkin Yhdysvaltain Ilmavoimien Boeing C-17A Globemaster III -kuljetuskoneen tulo.

Massiivinen kuljetuskone teki saapuessaan näyttävän ja hitaan ylilennon, jonka päätteeksi nähtiin lyhyt laskukierros ja nopea pysäytys Turun kiitotielle 26.


Viimeinen valmistautumispäivä edessä

TAS_to_maskotti_KarivaloEdessä on enää yksi valmistautumispäivä. Perjantai onkin näytön paikka koko lentonäytösorganisaatiolle.

Tuolloin paikalle lentää pääosa näytökseen osallistuvasta kalustosta. Näytösohjelmaan osallistuvat harjoittelevat esityksiään pitkin päivää. Samalla rakennetaan viimeisiä maanäyttelypisteitä sekä myyntipisteitä.

"Turun lentokerho oli Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen järjestämisvastuussa edellisen kerran vuonna 2011. Jo nyt saimme kunniatehtävän uudelleen. Se on luottamus vapaaehtoistyövoimaamme kohtaan. Pari sataa henkeä on työskennellyt järjestelyjen eteen rakkaudesta ilmailuun", kertoo Jouppi.

"Edessä on näyttävä ohjelma. Aamupäivästä taivaalla nähdään hiljaisempaa kalustoa ja vauhti kiihtyy kohti iltapäivää. Kuulosuojaimet ovat tärkeitä erityisesti lapsille", jatkaa Jouppi.

TAS_to_C17_2"Jos kaikki menee hyvin olemme valmiita viikonloppuun. Turvallisuus on aina etusijalla", vakuuttaa Turun lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo.

"Perjantaina aluetta rakennetaan kovaa vauhtia ja näytösohjelmia harjoitellaan kello 12-18. Koneita tulee ja menee koko ajan".

"Suomessa ei ole pitkään aikaan nähty vastaavaa showta. Mukana on kuusi display teamiä ja useita ensi kertaa Suomessa nähtäviä koneita", jatkaa Karivalo.

TAS_to_FM_1"Paras ja käytännössä ainoa paikka näytösohjelman seuraamiseen on lentonäytösalueella. Kiitotien pohjoispuoli on vaara-alue, josta järjestysmiehet poistavat sinne eksyneet ihmiset", päättää Karivalo.

Turun etuna lentonäytösyleisölle on kuvaajia suosiva myötävalo. Aurinko paistaa siis yleisön takaa kohti näytöslinjaa. Vastaava ei ole mahdollinen monellakaan lentokentällä.

Turun lentonäytöksen virallinen näytösohjelma LA/SU

 Lue tarkemmin lentonäytöksen ohjelmasta aiemmasta uutisestamme: