Mäntsälään uusi lentopaikka - Mäntsälä Aerosta kaavaillaan helikopterihuoltokeskusta

Mantsala_AERO_ilmastaMäntsälään suunnitellaan uutta Mäntsälä Aero -lentopaikkaa, joka toimisi helikoptereiden ja ultrakevyiden lentokoneiden huoltokeskuksena. Uusi lentopaikka tulisi valtatie 25:n varteen noin kuuden kilometrin päähän Mäntsälän keskustasta. Asiasta kertoi Mäntsälän uutiset.

Mäntsälän Aeron alueen tavoitteena on kehittää edelleen kasvavan Mäntsälän aluetta ja tukea kotimaista yrittäjyyttä. Malmin lentopaikan sulkeutuessa ja Hernesaaren kopteritoiminnan loppuessa, suuri osa lentoliikenteen yrittäjistä joutuu etsimään uuden toimipaikan jo lähitulevaisuudessa. Mätsälän hanke on suunniteltu palvelemaan ilmailuyrittäjiä.

Hanketta vetää Gles Oy:n yrittäjä Janne Kuulasvuo, jonka maille hanketta ollaan toteuttamassa. Suurimpana tavoitteena on keskittää Mäntsälä Aeron alueelle tällä hetkellä Malmin lentopaikalla toimiva huoltotoiminta. Hanke on kokonaan kotimaisten yrittäjien rahoittama

Mantsala_AERO_asemakaavaHankealue sijaitsee Mäntsälän kunnassa valtatie 25:n pohjoispuolella Keravanjärven ja Hirvihaaran kylän välissä. Hankealue sijoittuu 6 km länteen valtatie 4:sta ja Mäntsälän taajamasta. Alue sijaitsee Mäntsälän Mustametsän  Natura –alueen koillispuolella.

Tehdyissä melukartoituksissa uuden lentokentän toiminta jäisi melultaan viereisen valtatien melutason alle. Kuulasvuon Mäntsälän uutisille antaman lausunnon mukaan nousuja ja laskuja oli päivittäin keskimäärin kuusi.

Lentopaikan koko olisi noin 15 hehtaaria ja sinne rakennettaisiin 800 metrin mittainen kiitotie 08/26 sekä 900 neliömetrin huolto- ja säilytyshalli. Kiitotien ja metsäalueen välissä olevalle meluvallille on suunniteltu 3500 neliömetriä kattava aurinkopaneelien keräyspiste. Koko kenttäalueen rakentaminen kestää arviolta 6-7 vuotta.

Suunnitteilla oleva lentopaikka on tarkoitettu pienkoneille ja helikoptereille. Siellä saisi lentää  purje- ja  moottoripurjelentokoneilla,  erittäin  keveillä  lentokoneilla  (VLA),  ultrakeveillä  lentokoneilla  (UL)  sekä  ultrakeveisiin  lentokoneisiin  rinnastettavilla  lentokoneilla.

Helikopterikentän on tarkoitus palvella erityisesti ammatillista ja viranomaisten ilmailutoimintaa. Helikopterilentoja tultaisiin tehtyjen arvioiden mukaan lentämään enintään 25 lentoa vuorokaudessa.

Mantsala_AERO_ilmasta_laajaLentopaikkaan liittyvä tekeminen voisi yrittäjän mukaan tuoda Mäntsälään 10-20 uutta työpaikkaa. Lisäksi moottoritien varressa oleva lentopaikka voisi toimia myös ainutlaatuisena ulkoilmafestivaalien, keikkojen ja konserttien järjestämispaikkana. Helsingin keskustasta suunnitellulle lentopaikalle olisi noin 45 kilometrin matka.

Mäntsälän kaakkoispuolella noin 13 kilometrin päässä keskustasta Sääksjärven sijaitsee myös yksityinen EFMN:n lentopaikka. Siellä on 400 metrin pituinen nurmipintainen kiitotie, joka on ultrakevyt-käytössä.

Mäntsälän uutiset: Tuleeko Mäntsälästä helikoptereiden kotipesä? – "Nousuja ja laskuja olisi enintään kuusi päivässä"