Maailman paras F-16 hävittäjän lentoesitys Ouluun

Hollanti_F16_demo_1Hollannin Ilmavoimien maailmankuulu F-16 demoteam saapuu Ouluun Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen 9.-10.8.2014. Ryhmä esiintyy joka kesä Euroopan päälentonäytöksissä ja tänä kesänä myös Suomessa. Ryhmään kuuluu kaksi F-16 konetta, joista toinen lentää upean sooloesityksen, toisen koneen toimiessa varakoneena.

F-16 esitystä tehostetaan siiven kärkiin asennetuilla ”Smokewindereilla”. Nämä ohjuksen näköiset savugeneraattorit tuottavat näyttävää savua esityksen aikana koneen siiven kärjistä mikä tekee esityksen seuraamisen helpoksi yleisölle ja lisää esityksen näyttävyyttä.

Esitystä tehostetaan myös koneesta ammuttavilla soihduilla jotka näkyvät kirkkaina tulipalloina taivaalla. Esityksessä jälkipoltto on päällä lähes jatkuvasti, vauhti kasvaa välillä lähelle äänennopeutta ja F-16 hävittäjän komea jyrinä sen mukaista.

Lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo on iloinen F-16 demoteamin saapumisesta Ouluun: - ”Hollantilaiset ovat huippuammattilaisia ja tekevät työtään kovalla asenteella. Kaikessa toiminnassa näkyy huumori ja tavoite yleisön viihdyttämiseen viikonlopun aikana. Tämä asenne tarttuu aina kaikkiin ja luo loistavan tunnelman lentonäytökseen”.

F-16 demoteam näkyy ja kuuluu myös maassa. Ennen ja jälkeen lentojen ryhmän jäsenet liikkuvat yleisön joukossa, joskus isona tiikerinä, joskus jättikokoisilla puukengillä, mutta aina vauhti päällä.

Tänä kesänä esityslentäjänä toimii kapteeni Jeroen "Slick" Dickens. Hänet valittiin uudeksi esityslentäjäksi tälle kesälle, joten odotettavissa on uusia ja näyttäviä liikkeitä F-16 hävittäjällä. Slick palvelee Hollannin Ilmavoimien 323. laivueessa. Hänellä on noin 1250 lentotuntia F-16 hävittäjällä ja on palvellut ilmavoimissa vuodesta 2003.

TourDeSky_1Tour de Sky on Ilmailualan ykköstapahtuma Suomessa vuonna 2014. Suomen Ilmailuliiton vuoden 2014 päälentonäytös järjestetään 9. -10. elokuuta 2014 Oulun lentokentällä. 

Päälentonäytös palaa Ouluun lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Suuri yleisö ja alan harrastajat ovat suuresti muistelleet 1997 Oulu International Airshowta, joka keräsi lähes 40000 katsojaa viikonlopuksi Oulunsalon lentokentälle.