Maailman vanhin ilmailukisa käynnistyy lauantaina - mukana jälleen suomalaisväriä

Pirat_coupegordonbennettKaasupallojen Coupe Aéronautique Gordon Bennett -kilpailu käynnistyy lauantaina Nancyssä Ranskassa. Parin vuoden tauon jälkeen mukana on myös suomalainen pallokunta. Pitkän linjan aeronautit Olli Luoma ja Markku Sipinen osallistuvat kilpailuun omalla OH-OCO Pirat -pallollaan. Tavoitteena on yksinkertaisesti lentää niin pitkälle kuin mahdollista.

Coupe Aéronautique Gordon Bennett järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1906. Nimen kisa sai seikkailija ja sanomalehtimiljonääri Gordon Bennettiltä.

Vuoden 2013 kilpailu on järjestyksessään 57. Historian aikana on ollut pari taukoa, mutta nykyisin kilpailu järjestetään säännöllisesti. Lähtöpaikka on edellisvuotisen voittajan kotimaassa. Sää on muutaman kerran estänyt lentämisen.

kartta_coupegordonbennettKaasupallojen kuori täytetään heliumilla, jota ei voi lennon aikana lisätä. Mukaan otetaan mahdollisimman paljon hiekkapainolastia, jota pudottamalla voidaan korkeutta nostaa.

Voittaja on yksinkertaisesti se, joka lentää linnuntietä mitattuna kauimmaksi starttipaikasta. Pallokunnan molempien pilottien on edustettava samaa maata. Gordon Bennett -kisan pituusennätys on 3400 kilometriä. Ajallisesti pisin lento puolestaan kesti 92 tuntia.

Perjantaina kisajoukkueet ovat valmistautumassa lauantaina tapahtuvaan lentoonlähtöön Nancyn lentokentän läheisyydessä. Kaupunki sijaitsee Ranskan koillisosassa. Mukana on 18 joukkuetta.

bennett1_olliluomaOlli Luoma ja Markku Sipinen ovat molemmat osallistuneet aiemminkin Gordon Bennett -kilpailuun. He ovat myös pitkäaikaisia kuumailmapallolentäjiä. Molemmilla on myös oma alan yritys, Luomalla Linnan Pallo ja Sipisellä Aeronaut.

He kävivät keväällä kertaamassa kaasupallolentämisen niksejä Ranskassa. Sieltä he lensivät Saksaan. Lentoa edeltäneen tauon vuoksi mukana oli myös valvoja (kuva oikealla). ++

 

Coupe Aéronautique Gordon Bennett -nettisivut

Kilpailun live-seuranta

 Lue myös: