Malmin lentokenttää puolustava kuntalaisaloite ylitti kannatuksen minimitavoitteen - nimikeräys jatkuu

Malmi_opaste_1Helsinki-Malmin lentokentän ilmailukäytön säilyttämistä vaativa kuntalaisaloite saavutti minimikannatustavoitteensa. Kaikkiaan allekirjoituksia on nyt kerätty reilut 22 200. Kuntalaisaloitteessa on kyse kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä koskien Malmin lentokentän tulevaisuutta.

Kuntalaisaloite 6466 pyrkii saamaan Helsingin kaupunginvaltuuston järjestämään kansanäänestyksen Malmin lentokenttäalueen käytöstä viimeistään puolen vuoden kuluessa kuntalaisaloitteen luovuttamisesta.

Vaalikysymys on seuraava: Tuleeko Helsinki-Malmin lentokenttä säilyttää ilmailukäytössä? A) Kyllä B) Ei.

Toisena kohtana allekirjoittaneet esittävät, että kaupunki lykkää kentän toiminnan alasajoon tähtäävien päätösten toimeenpanoa, kunnes edellä mainittu äänestys on järjestetty.

Kuntalaisaloitteen oli 5. marraskuuta 2019 allekirjoittanut jo 22282 henkilöä ja se on siten saavuttanut vaadittavan kannatuksen, joka on neljä prosenttia kuntalaisista.

Timo_Hyvonen_Malmi_2016"Jatkamme edelleen allekirjoitusten keräämistä netissä ja kaduilla. Näin varmistamme ,että kannatusraja täyttyy myös tarkastuslaskennassa", kommentoi Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen Lentoposti.fi:lle.

 Oman allekirjoituksensa voi jättää edelleen tukeakseen kyseistä kuntalaisaloitetta. Aloitteen voivat allekirjoittaa kaikki yli 15-vuotiaat helsinkiläiset.

Malmin lentoaseman ystävät ry on syyskuussa 2019 kysynyt nykyisiltä valtuutetuilta heidän kantansa – sallivatko he kansanäänestyksen toteutua jos neljä prosenttia helsinkiläisistä sen allekirjoittaa. Kaikista 26 vastanneesta valtuutetusta  kaksi kieltäytyi vastaamasta kyselyyn ja yksi lmoitti estävänsä äänestyksen järjestämisen. Helsingin kaupungin­valtuustossa on kaikkiaan 85 jäsentä.

Kaupunginvaltuuston kausi on nelivuotinen ja päättyy vuonna 2021. Seuraavat kuntavaalit järjestetään keväällä 2021. Kuntalaisaloitteen jättäjä voi itse päättää koska hän vie aloitteen käsittelyyn, kun vaadittava kannatusraja on ylitetty.

Malmin-lentoasema-ilmasta_5Vuonna 2017 tehdyssä TNS Gallupin toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että lentokentän haluaisi säilyttää 62 prosenttia helsinkiläisistä. Sen ohella painava mielipide tuli esiin Malmin lentokentän jatkoa puoltanut Lex Malmi -kansalaisaloite. Se sai vain kahdessa kuukaudessa kerättyä vaaditut 50 000 allekirjoittajaa.

Vuonna 1936 ensimmäisen lentonsa vastaanottaneen Malmin lentoaseman ilmailutoiminta uhkaa päättyä vuoden 2019 lopussa. Helsingin kaupunki ei ole jatkanut vuokrasopimusta alueesta nykyisin lentotoimintaa johtavan Malmin lentokenttäyhdistyksen kanssa. Kaupunki aikoo rakennuttaa alueelle merkittävän kokoisen asuinalueen.

Kuntalaisaloite.fi: Kunnallinen kansanäänestys Helsinki-Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä

Lue myös aikaisemmat uutisemme kyseisestä kuntalaisaloitteesta: