Matkailu avartaa ja maailma yllättää - Ulkoministeriö jakaa tietoa kohteista

UM_Maailma_1Matkailu avartaa, mutta aina reissu ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Ulkoministeriön uuden Maailma yllättää -karttapalvelun tarkoituksena on tiedon jakaminen matkailijoilta matkailijoille. Matkailijoita muistutetaan myös matkustusturvallisuuden kolmesta isosta M-kirjaimesta.

Ulkoministeriön uusi palvelu Maailma yllättää antaa matkailijoille mahdollisuuden jakaa omia matkakokemuksiaan. Palvelu mahdollistaa omien kokemusten jakamisen samalla kun tutustuu muiden matkailijoiden tarinoihin sekä ulkoministeriön tuottamaan kohdemaan matkustustiedotteeseen. Matkaajat voivat merkitä kartalle omia kokemuksiaan ja lukea muiden tarinoita koetusta turvallisuudesta ja yllättävistä tilanteista.

UM_Maailma_2Mailma yllättää -palvelu on luotu yhteistyössä karttapohjaisia kyselytutkimuksia tuottavan suomalaisen Mapitan kanssa  ja se on ollut käytössä joulukuusta 2014 lähtien. Mapita on karttakyselyiden edelläkävijä ja se on tehnyt niitä vuodesta 2004 asti.

 

Matkailijan tärkeimmät aakkoset ovat kolme M:ää

Vuoden 2014 Matkamessuille Ulkoministeriö lanseerasi Madventuresin Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin kanssa  Kolme M:ää. Kirjainten takana Matkustustiedotteet, matkustusilmoitukset ja matkavakuutukset.

matkustusturvallisuus_1Matkustustiedotteet ovat ulkoministeriön antamia maakohtaisia matkaturvallisuuteen liittyviä tiedotteita. Niitä julkaistaan lähes 200 maasta, joissa Suomi on edustautunut tai joista edustustot muuten pystyvät hankkimaan luotettavaa tietoa. Lisäksi kartalta löytyvät kaikki Suomen edustustot.

Viimeisimmät matkustustiedotteet ulkoministeriö on julkaissut  juuri ennen Helsingissä järjestettäviä Pohjois- Euroopan suurimpia matkamessuja. Ne keräävät matkailusta kiinnostuneita Suomesta ja muualta maailmasta Messukeskukseen 15.–18. tammikuuta 2015.

Ulkoministeriön tuoreimmat matkustustiedotteet on julkaistu 14. tammikuuta Meksikoon, Trinidad ja Tobagoon, Saint Kitts ja Nevisiin, Saint Luciaan, Dominikaaniseen tasavaltaan, Nicaraguaan, Panamaan, Jamaikalle, Hondurasiin, Haitille, Guatemalaan, Grenadaan, El Salvadoriin, Dominicaan, Kuubaan, Belizeen, Barbadokselle, Etiopiaan, Djiboutiin, Sambiaan, Zimbabween, Malawiin, Etelä-Sudaniin, Algeriaan, Mosambikiin, Saksaan ja Ukrainaan. Matkamessujen vuoden 2015 teemamaan Egyptin osalta matkustustiedote on päivitetty 7. tammikuuta 2015.

Ulkoministeriö ylläpitää myös matkustusilmoitus-palvelua, johon ulkomaille matkustavat ja ulkomailla asuvat suomalaiset voivat ilmoittaa yhteystietonsa kriisitilanteita varten.

Matkavakuutus ei välttämättä ole oikea säästökohde. Ministeriön mukaan jopa 30 prosenttia matkaajista säästää matkavakuutuksista. Kuitenkin ambulanssilento Espanjasta Suomeen maksaa noin 30 000 euroa. Valtio ei maksa kuljetusta muistuttaa ulkoministeriö.

Ulkoministeriö mukana matkamessuilla

Ulkoministeriö on omalla osastollaan 6d131 mukana Matkamessuilla ja näkyvästi esillä on juuri Maailma yllättää -palvelu. Lisäksi messuosastolla on esillä Suomen edustustojen myöntämiä passeja vuosien varrelta. Vanhimmat esillä olevat matkustusluvat ovat vuodelta 1918, ja näyttelyn kautta yksittäisten ihmisten matka-asiakirjojen välittämät tarinat liittyvät kiehtovalla tavalla laajempaan historialliseen kuvaan.

 Matkamessut_logo_1Matkamessujen ajan järjestetään myös päivittäinen Twittertunti, jolloin ulkoministeriön asiantuntijat vastaavat reaaliaikaisesti kansalaisten kysymyksiin UM:n palveluista ja tehtävästä. Kysymyksiä voi lähettää tunnisteella #KysyUM (#FrågaUM).

Lisäksi Ulkoministeriö arpoo Matkamessujen aikana palveluun rekisteröityneiden tai matkustusilmoituksen tehneiden kesken palkintoina 10 kpl Madventures-uutuuskirjaa Maailmanselitys - seikkailijan käsikirja kaikkeen.

UM: Maailma yllättää -karttapalvelu

UM: Matkustusturvallisuus.fi

UM: Matkustusilmoitus.fi

  Lue myös: