Matkailualan ammattilaiset nousivat eduskunnan portaille - ministeri Lintilä lupaili apua ahdinkoon

SMAL_eduskunta_1Matkailualan ammattilaiset nousivat eduskuntatalon portaillle Matkailun monet kasvot -mielenilmaukseen torstaina 24. syyskuuta. Koronaviruspandemian edelleen pahasti kurittama matkailuala peräänkuuluttaa yhtenä rintamana toimia, jotka mahdollistaisivat matkailua nykyistä laajemmin. Kymmenien tuhansien työpaikat ovat vaarassa.

Suomen matkailualan liitto ry (SMAL) kutsui matkailualan ammattilaiset saapumaan eduskuntatalon edustalle 24. syyskuuta kello 14 alkaen viemään päättäjille viestiä alan ahdingosta. Toimijoiden mukaan jopa kymmeniä tuhansia työpaikkoja on vaarassa eikä alan osaajia kenties enää tulevaisuudessa ole tarjolla.

Matkailun monet kasvot -mielenilmauksessa haluttiin osoittaa yhtenäisenä rintamana kuinka tärkeä ja monipuolinen toimiala matkailuteollisuus on. Matkailu ei ole pelkkää vapaa-ajan matkailua vaan myös suomalaisen työn edellytys. Matkailuala työllistää laajasti eri puolilla maata ja tuo leivän pöytään sadoille tuhansille suomalaisille.

SMAL_240920bMielenilmauksessa vaadittiin välitöntä tukea, Eurooppa-tason yhteinäisen raja-arvon käyttöönottoa joka olisi 50 koronavirustapausta per 100 000 matkustajaa kahden viikon aikana sekä asiallista ja faktoihin perustuvaa viestintää päättäjiltä. Matkailusta tulisi viestiä kiihkottomasti eikä alaa pidä vähätellä eikä myöskään demonisoida.

Edustuntatalolle kokoontui iltapäivällä reilut 200 matkailualan edustajaa. Mielenilmauksessa oli mukana myös noin parikymmentä kuljetusalaa edustavaa linja-autoa, joiden torvet soivat matkailualan puolesta. "Palvelua ja työtä - sanomme kyllä" -huudot raikasivat eduskunnan edustalla.

Mielenilmauksen koolle kutsujan SMAL:n puheenjohtaja Anne-Marjut Väänäsen lisäksi eduskunnan portailla puhuivat myös mm. Suomen lentoyhtiöedustajien tervehtyksen tapahtumaan tuonut Pekka Mäkinen, PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sekä kansanedustajat Liike Nyt -eduskuntaryhmän Harry Harkimo, Atte Harjanne (vihr.) ja Niina Malm (sd.)

SMAL_Lintilä_240920Eduskuntaan toimitettiin mielenilmauksessa avoin kirje, joka oli osoitettu sähköpostitse kansanedustajille ja ministereille. Kirje annettiin myös tapahtuman vieraaksi saapuneelle kokoomuksen kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Piia Kaumalle. Hän tunnustautui puheenvuorossa itsekin olevansa matkailija.

Mielenilmailukseen osallistujien eteen saapui noin kello 15.15 myös elinkeinoministeri Mika Lintillä (kesk.). SMAL:n puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen ojensi avoimen kirjeen myös ministeri Lintilälle.

SMAL_Lintila"Tulevaa matkailukautta ei enää voida millään pelastaa. Nyt pitää edesauttaa tilanteen normalisoitumista ja selvittää miten kompensoidaan yrityksille menetyksiä. Valtiolla ei kuitenkaan ole määrättömästi rahoja. Meidän pitää tehdä yhdessä töitä. Tilanne vaikuttaa Lapin lisäksi yhtälailla matkailuun ympäri Suomea", sanoi ministeri Lintilä.

"Lupaan, että vien asiaa eteenpäin valtioneuvostoon ja toivon mukaan saadaan pidettyä yritysten nokka vedenpinnan yläpuolella ja toivottavasti päästään matkailemaan turvallisesti ja terveellisesti", päätti ministeri Lintilä.

Matkailu työllistää Suomessa kaikkiaan noin 142 000 ihmistä ja sen kokonaiskysynnän arvo on noin 16 miljardia euroa. Matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 2,7 prosenttia. Osuus on suurempi kuin esimerkiksi metsäteollisuudella. 

SMAL_FinTapahtuman aikaan Finnair mainosti vastapäisen Musiikkitalon valoseinällä ytimekkäästi: Kyllä vastuulliselle matkustukselle.

Aiemmin torstaina ilmailualan työntekijät ilmaisivat huolensa alan tulevaisuudesta Euroopanlaajuisesti annetulla julkilausumalla.

Lue myös: