Matkamessut käynnistää torstaina matkailuvuoden - Matka 2017 uudet maat Aasiasta ja Afrikasta

Matkamessut_logo_1Matkamessut järjestetään 19.–22. tammikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Yhteensä paikalla on noin tuhat matkanjärjestäjää, kohdetta ja matkailualan palveluyritystä.

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut avaa ovensa alan ammattilaisille ja medialle torstaina 19.1. Suurelle yleisölle Matkamessut on avoinna perjantaista sunnuntaihin 20.–22. tammikuuta.

Perinteisesti messuilla esitellään uusia ja eksoottisia matkakohteita eikä Matka 2017 ole poikkeus. Ensimmäistä kertaa mukana ovat Kamerunin, Filippiinien, Tadžikistanin ja Qatarin osastot.

Tapahtuman ohjelmassa on ajankohtaisia ilmiöitä, kohdevinkkejä sekä puheenvuoroja alan vaikuttajilta. Matkamessuilla juhlitaan myös satavuotiasta Suomea. Juhlavuoden kunniaksi messuille pystytetään Suomi-ohjelmalava, jossa järjestetään kotimaan helmistä koottua ohjelmaa.

Matka 2017 -messuilla esittäytyy noin tuhat matkanjärjestäjää, matkakohdetta ja matkailualan palveluyritystä 85 eri maasta. Matkamessujen partnerimaa vuonna 2017 on Turkki, joka on kärsinyt terrori-iskuista. Turistien määrä on vähentynyt merkittävästi.

Turkki tarjoaa monipuolisen valikoiman kohteita erilaisille reissaajille: luontoa, lämpöä, nähtävyyksiä, aktiviteetteja sekä peräti 16 UNESCO:n maailmanperintökohdetta.

Ulkoministeriön mukaan Turkkiin 21. heinäkuuta 2016 julistettua poikkeustilaa on jatkettu tammikuun 2017 puoleenväliin. Ministeriön 27. joulukuuta 2016 päivätyn matkustustiedotteen mukaan uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Suomen edustusto kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta Turkin suurissa kaupungeissa, Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.


NBE vie Suomea maailmalle jo neljättä kertaa

Tammikuussa 2017 neljättä kertaa järjestettävä Matkamessujen kansainvälinen bloggaajaohjelma Nordic Bloggers’ Experience (NBE) tuo Suomeen 60 kansainvälistä bloggaajaa, tubettajaa ja instagrammaajaa.

NBE-ohjelmaan valitut bloggaajat edustavat 18 eri kieltä, ja he ovat kotoisin 27 eri maasta. Uusia NBE-osallistujamaita ovat mm. Turkki ja Indonesia, ja kaukaisimmat bloggaajat tulevat Perusta asti. Kansainvälisiä vieraita isännöi ja emännöi 12 suomalaista matkabloggaajaa.

Blogit tavoittavat matkailijoita ja matkoja suunnittelevia ihmisiä ympäri maailman. NBE-ohjelmaan osallistuvien blogien yhteenlaskettu seuraajamäärä on yli kaksi miljoonaa, ja lisäksi bloggaajat käyttävät aktiivisesti monia sosiaalisen median kanavia tunnelmien ja matkailuvinkkien välittämiseen.


Neljä uutta matkakohdetta esittäytyy

Afrikan länsirannikolla sijaitseva Kamerun on jalkapallon ystäville tuttu maa mutta turistikohteena vasta verryttelemässä tarjontaansa. Tarjolla on hiekkarantoja, autiomaata, vuoria, sademetsää ja savannia, ja muheva kamerunilainen musiikki tempaa matkailijan äkkiä mukaansa. Matkustamista helpottaa se, että englantia puhutaan maan virallisena kielenä.

Filippiinit on merestä nauttivan paratiisi. Maa on yli 7000 saaren sikermä, jonka rannat avautuvat valkohiekkaisina sukeltajalle, surffaajalle ja auringonpalvojalle. Tyrmäävä vastakohta saarihyppelylle ovat Manilan ostosparatiisit.

Filippiinit on yksi maailman edullisimmista ostoskohteista. Myös lomahotelleja löytyy kaikenlaisilla budjeteilla matkustaville, joten matkaan voi lähteä niin reppureissaaja kuin luksuslomailijakin. Maahan ei ainakaan toistaiseksi ole suoria lentoja Suomesta.

Keski-Aasian pienin valtio Tadžikistan houkuttelee huikeilla lumihuippuisilla vuoristoillaan, joissa tallustelee jakkeja ja lumileopardeja. Muinoin näissä maisemissa kulki suuri silkkitie; nyt maa on matkakohteena liki koskematon ja elämänmeno eristynyttä. Henkeäsalpaavista maisemista voi nauttia patikoiden, kiipeillen, jeeppikierroksilla tai vaikka lintuja bongaillen.

Messuilla debytoi myös Qatar, jossa tuhannen ja yhden yön taika yhdistyy hämmästyttävällä tavalla moderniin jetset-menoon. Beduiinielämän sijaan nyky-Qatar elää valtavien öljyrikkauksien keskellä. Qatar Airways on taannoin avannut suoran reitin pääkaupunkiinsa Dohaan.

Dohaan on tarjolla suoria lentoja Helsinki-Vantaalta ja Qatar Airways kasvattaa reitin kapasiteettia syyskuusta lähtien 92 prosentilla, kun se tuo reitille laajarunkokoneen.

Edellisten lisäksi kiinnostavia kohteita kaukomatkailijoille ovat myös esimerkiksi Japani, Ecuador, Tansania ja Sri Lanka. Näistä ja muista kaukokohteista on esittelyt tapahtuman aikana Royal Caribbean -lavalla.


Messuilla esitellään suomalaisen kaukomatkailun historiaa

 Matkamessuilla julkaistaan Olympia Kaukomatkatoimiston 65-vuotishistoriikki. Olympia – ensimmäinen lapseni: tarinoita matkan varrelta -kirjassa käydään läpi Olympian ja suomalaisen kaukomatkailun värikkäitä vuosikymmeniä.

Kirja kertoo Olympia Kaukomatkatoimiston perustajasta Eero Julinista, hänen perheestään sekä Olympiasta, jolle Eero pyhitti elämänsä. Toimittaja Anu Puska on sukeltanut nyt 65 vuoden ikään ehtineen perheyhtiön historiallisiin arkistoihin sekä haastatellut Eeron ja Anjan lapsia ja joukkoa muita ihmisiä.