Metsäpalojen lentotähystyskausi käynnistyi äitienpäivänä usean maakunnan alueella

SAR_cessna_1Metsäpalojen tähystyskausi käynnistyi sunnuntaina 12. toukokuuta, kun ensimmäiset tähystyslennot lennettiin Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueilla. Sääennusteen mukaan tähystyslennot saavat jatkoa kuluvalla viikolla maan eteläisimmillä tähystysreiteillä.

AVI_reitti1_2022Metsäpalojen tähystyskauteen on valmistauduttu kevään aikana koulutus- ja harjoitustoiminnalla. Harjoitustoiminnan tavoitteena on kehittää tähystyslentokoneiden ja pelastuslaitosten välistä yhteistoimintaa siten, että toiminta oikeassa metsäpalotilanteessa on tehokasta ja turvallista.

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminnalla pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Palolennot_2023Metsäpalojen lentotähystyksestä Suomessa vastaa Pohjois-Suomen aluehallintavirasto. Tähystyslentoja tehdään 22 reitillä metsäpaloriskeihin perustuen huhti-syyskuun välisenä aikana. Lennot toteuttaa yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.

Vuonna 2023 lennettiin 410 metsäpalojen tähystyslentoa. Näiden lisäksi tähystyslentokoneet suorittivat 36 savuhavainnon tarkastuslentoa pelastuslaitosten pyynnöstä. Tähystyslentokoneilla tehtiin viime vuonna 113 maastopalohavaintoa.

Lue myös: