Miehittämätön X-47B UCAS-D keskeytti koelennon - kolmas tukialuslasku peruuntui

x47_9net_usnavyMiehittämätön Northrop-Grumman X-47B keskeytti maanantaina neljännen laskeutumisyrityksensä lentotukialukselle. Se teki 10. heinäkuuta kaksi laskua George H.W. Bush -tukialukselle, mutta keskeytti itsenäisesti kolmannen yrityksen. Nyt kone käännettiin takaisin jo siirtolennolta tukikohdasta merelle.

UCAS-D:n (Unmanned Combat Air System Demonstrator) toinen lentotukialuslaskeutumisa tavoitteleva koelento tehtiin maanantaina 15. heinäkuuta. Ilmaan päästyään X-47B:n (Salty Dog 501) koelentoihin liittyvät järjestelmät kuitenkin ilmoittivat ongelmista. Lento päätettiin keskeyttää ennen kuin kone oli edes lähellä laivaa, kertoo Defence News.

x47_6_usnavyJoka tapauksessa lentotukialukselta toimivan miehittämättömän UCAS-D-taisteluilma-alusteknologian toimivuutta testannutta hanketta voidaan pitää menestyksenä. Sen aikana on todennettu mm.koneen onnistunut liikuttaminen lentotukialuksen hangaareissa, hisseissä ja kannella vaarallisessa sekä ahtaassa ympäristössä.

Samaten X-47B on tehnyt onnistuneita koelähestymisiä (otsikkokuva), läpilaskuja, katapulttistartteja ja kaksi vaijerin napannutta laskeutumista lentokannelle. Tavoitteena oli kolme onnistunutta laskeutumista, mutta jo yksi riitti teknologian toimivuuden osoittamiseen.

Laskeutumista ei enää yritetä, koska tukialus joutuu palaamaan satamaan. Lisäkokeita ei kahdella pelkästään koelentoihin tarkoitetuilla X-47B-koneilla (501 ja 502) ei enää tehdä myöhemminkään. Seuraava tavoite on pyytää konevalmistajilta esityksiä lopullisesta palveluskäyttöön soveltuvasta UCAS-versiosta.

 

 Defence Newsin uutinen

Lue myös: