Norwegian tappiolle - matkustajamäärä ja käyttöaste vahvassa kasvussa

787_norwegian_netNorwegianin vuoden 2014 ensimmäisen vuosineljänneksen tulos ennen veroja (EBT) oli -813 miljoonaa Norjan kruunua. Kausiluonteisesti heikosta vuosineljänneksestä huolimatta matkustajamäärän kasvu on voimakasta ja käyttöaste korkea.

Norwegianin ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta heikensivät kaukolentotoimintaan vuokratun kaluston (wet-lease) lisäkustannukset ja heikko Norjan kruunu.

 Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 3,55 miljardia Norjan kruunua, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Yhtiö kuljetti 4,9 miljoonaa matkustajaa, joka vastaa 24 prosentin kasvua. Kysyttyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi 50 prosenttia, mikä tarkoittaa, että Norwegianin asiakkaat lensivät huomattavasti pidemmälle kuin vuotta aiemmin.

 Myös tarjottujen henkilökilometrien määrän (ASK) kasvu oli vahvaa, kasvua 48 prosenttia. Ensimmäisen vuosineljänneksen käyttöaste oli 77 prosenttia eli prosenttiyksikkö korkeampi kuin vuotta aikaisemman samana ajankohtana. Jaksotetuista kertaluontoisista kuluista ja Norjan heikosta valuutasta johtuen kustannukset tarjotulta henkilökilometriltä (CASK) laskivat 9 prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
 
Kaukolentotoimintaan liittyvät lisäkustannukset olivat 78 miljoonaa Norjan kruunua ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä pitää sisällään kaluston ja henkilöstön vuokrasta (wet lease) syntyneet kustannukset, polttoaineen lisäkustannukset samoin kuin matkustajille tarjotusta majoituksesta, ruuasta ja juomista syntyneet kustannukset kaukolentotoimintaan liittyneiden teknisten ja toiminnallisten ongelmien yhteydessä.

Ensimmäisellä neljänneksellä Norwegian otti vastaan viisi uutta Boeing 737-800 -konetta ja yhden Boeing 787-8 Dreamlinerin. Tänään julkistetun mukaisesti Norwegian on ilmoittanut kolmen uuden 787-9 Dreamlinerin tilaamisesta. Norwegianilla on tällä hetkellä laivastossaan viisi Dreamlineria ja lisäksi 12 Dreamlineria on tilauksessa. 

Norwegian aloitti kaukoliikenneoperaatiot keväällä 2013 ja vuonna 2018 sen laivastossa on jo 17 Boeingin kaukoliikennekonetta.

photo(1)"Perinteisesti ensimmäinen vuosineljännes on heikko. Lisäksi lukuihin on vaikuttanut merkittävästi heikko Norjan kruunu suhteessa dollariin ja euroon. Myös kaluston vuokrauksesta aiheutuneet kustannukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti vuosineljänneksen tulokseen", sanoo toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

"Positiivista on se, että matkustajamäärän kasvu on voimakasta ja käyttöaste jatkaa kasvuaan yhtiön tuotannon vahvasta kasvusta huolimatta. Kova kilpailu erityisesti Norjassa vaikuttaa hintoihin, mutta Norwegian on koko ajan paremmin ja paremmin valmistautunut tähän kilpailuun".