Nousutie käytössä Ilmavoimien harjoituksessa - alueita haltuun Rovaniemellä ja Oulussa

B16_HN_twrLapin lennoston Härkä 18 -harjoitus käynnistyy Rovaniemellä ja Oulunsalossa 3. lokakuuta. Yhdistetty lento- ja tukikohtaharjoitus toteutetaan  kantahenkilökunnan, varusmiesten ja reserviläisten voimin. Kyseessä on vuoden tärkein Ilmavoimien reserviläisharjoitus. Toimintaa on lentotukikohtien lisäksi myös Norvatiellä, joka on otetaan kahdeksi päiväksi nousutiekäyttöön.

Lokakuun 3. - 12. päivinä järjestettävän Härkä 18 -harjoituksen koulutuksen painopiste on harjoitukseen perustettavien taistelutukikohtien joukkojen kouluttamisessa Ilmavoimien taistelutavan mukaisesti. Mukana on noin 1200 reserviläistä. Harjoituksen johtaa Lapin lennoston komentaja eversti Antti Koskela.

Mukana on 12 Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 8.–11. lokakuuta kello 9 – 22  välisenä aikana.

Toiminta suuntautuu Rovaniemen, Oulun ja Kuopion väliselle alueelle ja sen yhteydessä käytetään omasuojaheitteitä eli silppua ja soihtuja Ne voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Harjoituksessa tehdään myös matala- ja yliäänilentoja.
B16_HN451_nousussa
Lennoista aiheutuva melu voi tuottaa häiriötä, jota pyritään välttämään suuntaamalla toiminta harvaan asutuille alueille. Lentoaseman lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Lisäksi harjoitukseen liittyy yhteistä lentotoimintaa muiden samaan aikaan järjestettävien Ilmavoimien harjoitusten kanssa.

Alueiden tilapäinen käyttöönotto

Harka18_RovaniemiLapin lennosto on tehnyt Puolustusvoimista annetun lain 14 §:n perusteella 15. kesäkuuta 2018 päätöksen alueiden tilapäisestä käyttämisestä Puolustusvoimien sotilaalliseen harjoitustoimintaan 3.–12. lokakuuta välisenä aikana.

Perusteluna on se, että poikkeusolojen joukkojen harjoittaminen edellyttää ajoittain laajojen alueiden käyttöä myös muualla kuin tukikohtien välittömässä läheisyydessä.

Alueiden käyttöönotto voi näkyä tilapäisinä liikennerajoituksina ja niillä liikkuvia voidaan tarvittaessa pyytää todistamaan henkilöllisyytensä.

Päätös koskee Rovaniemen ja Oulunsalon lentokenttien ympärillä ja läheisyydessä olevia puolustusvoimien harjoituskäyttöön tarvittavia alueita.


Maantietukikohta Norvatielle


Rovaniemen lentoaseman läheisyydessä sijaitseva Norvatie suljetaan nousutien kohdalta keskiviikosta 10. lokauuta kello 6.00 alkaen torstaihin 11. lokauuta kello 20.00 saakka. Kevyt ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle välillä Norvajärvi–kaupunki. Sotilaspoliisit ohjaavat liikennettä ja opastavat oikealle kiertotielle, joka on noin 25 kilometrin mittainen.

Harka18_NorvatieEnsisijaisen kiertotien reitti kulkee Norvatien (814) risteyksestä Norvan länsitietä pohjoiseen, josta Hanhiselän yksityistietä Nivankylään Ounasjoen itäpuolentielle, 1118 kohdalle. Ilmavoimien mukaan Hanhiselän yksityistie on kapea ja siinä on vähän kohtaamispaikkoja. Kulku järjestetään etuajoneuvolla saattamalla noin 30 minuutin välein vuoroin kummastakin suunnasta.

Työmatkaliikenne ohjataan kiertotietä lentokentän ympäri keskiviikkona ja torstaina aamuisin klo 06.30-08.00 ja iltapäivällä klo 15.30-17.00.

Raskas liikenne ja koulukuljetukset kiertävät suljetun tieosuuden Pahkamaan ampuma-alueen kautta.

Lue myös aiempi uutisemme aiheesta: