Odotettu Ilmavoimien Valmet L-70 Vinka -alkeiskoulukoneiden huutokauppa käynnistyi

IMG_0273Puolustusvoimat on odotetusti käynnistänyt huutokaupan, jossa myydään vuodesta 1980 lähtien ilmavoimien koulutuspolussa olleita suomalaisvalmisteisia Valmet L-70 Vinka -alkeiskoulukoneita. Lentoposti.fi kertoi käytöstä poistettavien koulukoneiden tulevasta huutokaupasta maaliskuussa 2021.

Puolustusvoimat myy käytöstä poistettuja Valmet Vinka L-70 -alkeiskoulukoneita huutokaupalla. Tarjolla on arviolta noin 15 koneyksilöä. Vuonna 2021 huutokaupan vasaran alle arvioitiin tulevan 12-18 koneyksilöä

Huutokaupan lisäksi Valmet L-70 Vinka -alkeiskoulukoneita on aiemmin  luovutettu mm. vuonna 2017 Kauhavan Lentokonepuistoon, jonka kokoelmissa on VN-9. Helmikuussa 2021 VN-3 siirtyi Rovaniemellä Lapin koulutuskeskus REDUn lentokoneasennuksen opetuslentokoneeksi. Viimeisimpänä Vinka VN-16 luovutettiin WinNovalle Poriin opetuskäyttöön toukokuussa 2022.

Lisää koneyksilöitä luovutetaan vastaaviin käyttötarkoituksiin lähivuosien aikana.

Vuonna 2021 Valmet L-70 Vinkoja oli ilmavoimien ns. kirjavahvuudessa 23 konetta, joista lentokunnossa päivittäiseen toimintaan oli käytettävissä 8-12 koneyksilöä. Ilmasotakoulussa annetaan edelleen kuluvan vuoden aikana lentokoulutusta ohjaajaoppilaille Vinka-kalustolla sekä käyttöönotettavilla Grob-koneilla.

ILMAV_Vinkat_20200731Huutokaupattavat koneyksilöt ovat Puolustusvoimien mukaan vaihtelevassa kunnossa. Niistä saattaa puuttua merkittäviä osia eikä koneyksilöillä ole välttämättä lennetty pitkään aikaan. Myytävissä lentokoneissa saattaa lisäksi olla erääntyneitä huoltoja sekä korjaamattomia vikoja.

Osa tarjolle tulevista koneyksilötistä poistuu kuitenkin suoraan lentopalveluksesta eli ne ovat lentokelpoisia.  Vinkoilla on valmistajan määrittelemä maksimi käyttöraja, 7000 lentotuntia, jota ei voi ylittää. Alunperin runkokohtainen elinikä oli 5 000 lentotuntia, jota nostettiin elinikämodifikaatiolla 7000-7100 lentotuniin. Osa myytävistä koneyksilöistä on kuitenkin ylittänyt suuremmankin rajan jo poikkeusluvalla. Osalla koneyksilöistä on rajaan vielä joitakin satoja tunteja jäljellä.

Huutokaupassa ostaja saa koneen mukana ohjaajan ohjeen sekä ostajan niin halutessa skannatun kopion huolto-ohjekirjasta. Muuta dokumentaatiota Puolustusvoimat ei koneista luovuta. Koneen mukana ei toimiteta hätälähettimiä, varaosia eikä työvälineitä.

Huutokaupan kohteena oleviin koneyksilöihin ei voi tutustua huutokaupan aikana, mutta voittaneen huudon tehneellä on mahdollisuus kulkuluvan saatuaan tarkastaa kone ennen myyntisopimuksen allekirjoittamista.

Myytävät koneet ovat fyysisesti Tikkakoskella, josta o

Valmet L-70 Vinka -alkeiskoulukoneiden prototyyppi LEKO-70 teki ensilennon jo vuonna 1975. Ensimmäinen sarjavalmisteinen Vinka puolestaan nousi ilmaan joulukuussa 1979. Ilmavoimat korvasi Suomessa kehitetyllä Vinkalla aiemmin käytössä olleet Saab 91D Safirit. VN-koneita hankittiin kaikkiaan 30 ja ne valmistettiin vuosina 1979-1982. Aiemmin käytöstä on poistettu viisi koneyksilöä ja kaksi on menetetty onnettomuuksissa.

Ilmavoimat korvaa Valmet L-70 Vinka-kalustoaan VX-hankkeessa vuonna 2015 hankituilla Grob G 115E -alkeiskoulukoneilla. Vinka -koneiden käytöstä poistamisen aikataulu on kuitenkin viime vuosina elänyt, koska niitä seuraavien Grob G 115E -koneiden käyttöönotossa on ollut erilaisia haasteita. MH

 Huutokauppa: VALMET VINKA L70 VN-6 (Kohde 1) Tikkakoski, Jyväskylä

 Lue myös aiempi uutisemme aiheesta: