Oripää Airshow houkutteli 2000 lipun lunastanutta seuraamaan huipputaitolentoa

oripaa_13_5Viime viikonloppuna 27.-28. heinäkuuta järjestettyyn Oripää Airshow -lentonäytökseen myytiin noin 2000 lippua. Todellinen kävijämäärä oli jonkin verran suurempi. Vaikka tapahtuma oli totetutettu suhteellisen pienimuotoisesti, se tarjosi paljon ja monipuolista nähtävää. Näytös päätti kentällä järjestetyn purjetaitolennon MM-kisan.

oripaa_13_7Ulkomaiset taitolentotähdet Svetlana Kapanina Venäjältä ja Daniel Ryfa Ruotsista lensivät molemmat samalla Ruotsin rekisterissä (SE-LXZ) olevalla Sukhoi Su-26M -koneella.

"Taivaiden kuningattareksikin" nimetty Kapanina tosin tarvitsi melkoisen kasan tyynyjä ja peittoja selkänsä taakse löytääkseen oikean lentoasennon pitkänhuiskean Ryfan koneesta (kuva vasemmalla).

Tarjolla oli lentämistä maailman huipulta. Joku kommentoikin, että koneet pyörivät taivaalla taitavien ja kansainvälisissä kilpailuissa menestyneiden pilottiensa käsissä kuin ne olisivat RC-lennokkeja.

Kotimaistakin taitolennon kärkeä oli tarjolla ja luonnollisesti myös purjetaitolentoa. Erikoisuutena taivaalla nähtiin Seppo Saario Special, jossa kolme miehen rakentamaa kaksitasoista taitolentokonetta lensi muodostelmassa: OH-XPA Pitts S-1 Special, OH-XEA Christen Eagle and OH-XSF Ultimate 10-300SK.

oripaa_13_6Myös Klemm L 25 OH-ILI nähtiin liikkeellä, mutta vain rullaamassa. Tämä konevanhus ei ole tällä hetkellä lentokelpoinen. Sen sijaan Valtion Lentokonetehdas Viima II (OH-VIF) nähtiin taivaalla. Se lensi myös yhdessä Valmet Vinkan ja Saab Safirin kanssa.

Ruotsista saapui paikalle Daniel Ryfan ohella myös Zlin Trener, joka oli maalattu sikäläisen Lapin Kullan maahantuojan väreihin. Koneessa mainostettiin toki vain Klass 1 -tuotetta. Zliniä näytöksessä lensi Mats Olsson.

oripaa_13_8Oripää Airshow'ssa oli monipuolista ohjelmaa, mutta tapahtuman kesto oli tällaiseen pienimuotoiseen näytökseen kenties turhankin venytetty. Kolmeen osioon jaettu lentäminen alkoi kello 12 ja jatkui taukojen rytmittämänä kello 18.30:een.

Kävijämäärä oli ehkä pienoinen pettymys järjestäjätaho Turun Lentokerholle. Turussa oli käynnissä samaan aikaan Down by the Laituri -festivaali, joka osaltaan saattoi verottaa kävijämääriä. Toisaalta hyvä sää vie väen mökeille ja vesien äärelle. ++

oripaa3_harrikoskinen_flyfinlandoripaa1_harrikoskinen_flyfinland

Lue myös: