Poliisi arvostelee RC-kamerakopterin käyttöä Sysmän onnettomuuspaikalla

sysma_poliisiPäijät-Hämeen poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus ovat saaneet päätökseen 3. toukokuuta sattuneen lento-onnettomuuden paikkatutkinnan Sysmässä. Hylky on siirretty jatkotutkimuksiin. Jo nyt on selvinnyt, että onnettomuusiltana koneella oli tehty muitakin lentoja. Lisäksi poliisi arvostelee tiedotteessaan radio-ohjattavan kuvauskopterin käyttöä onnettomuuspaikalla.

Ensimmäiset havainnot ultrakevyestä ovat kyseiseltä päivältä noin klo 18. Onnettomuus tapahtui klo 19.35. Kello kuuden aikaan lähistöllä ollut lintukuvaaja kuvasi kyseisen matalalla lentäneen koneen. Otos on hyvälaatuinen, joten siitä on tunnistettavissa pilotti.

Koneessa ei tuossa vaiheessa näytä olevan matkustajia. Onnettomuuteen päättyneellä lennolla koneessa oli kuitenkin ohjaajan lisäksi toinen henkilö.

Hylystä löytyneet vainajat olivat tulipalon vuoksi tunnistamattomattomia. Poliisi jatkaa tutkinnassaan vainajien henkilöllisyyden selvittämistä. Heille tehdään lähipäivinä ruumiinavaus.

Onnettomuuden syy on toistaiseksi epäselvä ja mitään yksittäistä syytä ei vielä ole voitu sulkea pois. Tutkinta kestänee vähintään kuukausia.

Vainajat saatiin siirrettyä paikalta vasta seuraavana päivänä. Onnettomuutta seuranneena yönä alueella oli Puolustusvoimien virka-apuosasto vartioimassa paikkaa ja huolehtimassa eristyksestä.

Lauantaina 4. toukokuuta poliisi tiedotti medialle, että onnettomuuspaikka on eristetty keskeneräisen tutkinnan vuoksi ja siksi, että paikalla on edelleen kaksi vainajaa. Lisäksi siipien rekisteritunnuksista olisi voinut saada selville koneen omistajan.

Samalla Päijät-Hämeen poliisi toimitti 4. toukokuuta median käyttöön painokelpoisen valokuvan onnettomuuspaikasta. Se on myös tässä rajattuna otsikkokuvana.

Poliisin mukaan medialle osoitettiin alue, josta voi kuvata onnettomuuspaikan suuntaan. Tilannetta seuramassa olleella tv-kuvaajalla oli kuitenkin mukanaan ilmeisesti radio-ohjattava moniroottorinen helikopteri, jota myös lennätettiin onnettomuuspaikan yläpuolella.

TV-uutisissa nähtyä videota ei oltu zoomattu koneeseen. Poliisi kuitenkin pitää tällaista toimintaa epäeettisenä ja mahdollisesti vainajia häpäisevänä. Maanantaina julkaistussa poikkeuksellisessa tiedotteessa mainitaan jopa mahdollisuus tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa puuttua kauko-ohjattujen kuvauskopterien lentoon.

Erilaiset kauko-ohjatut kuvauskopterit ovat yleistyneet viime aikoina niiden tekniikan kehittymisen ja halpenemisen myötä. Kauko-ohjatun moniroottorisen, automaattisesti stabiloidun kopterin voi lentää paikkoihin, mihin oikealla ilma-aluksella ei ole pääsyä. Näiden laitteiden käytön rajat ovat vielä pitkälti määrittelemättä.

 

Päijät-Hämeen Poliisin tiedote 6.5.