Qatar Airways hankki osuuden lentojätti IAG:sta - lentoyhtiöiden konsolidaatio etenee

Qatar_A380_del_2Qatar Airways on ostanut 9,99 prosentin osuuden lentoyhtiöjätti International Airlines Groupista (IAG).  IAG ja Qatar Airways ovat jo aiemmin olleet läheisesti yhteistyössä oneworld allianssin kautta ja uusi omistus vahvistaa taloudellista yhteistyötä.

"Olemme ilahtuneita Qatar Airwaysin tulosta osakkeenomistajaksemme. Keskustelemme heidän kanssaan tiiviimmän yhteistyön tekemisestä nostaaksemme IAG:n maailman johtavaksi lentoyhtiöryhmittymäksi", sanoi IAG:n toimitusjohtaja Willie Walsh.

Qatar Airways on EU:n ulkopuolinen toimija ja sen  omistusosuuden ylärajaa IAG:ssa on rajoitettu. EU:n ulkopuolinen toimija ei voi omistaa yli puolta eurooppalaislentoyhtiöstä. Qatar Airways kertoo kuitenkin harkitsevansa omistusosuutensa nostoa nykyisestä 9,99 prosentista.

"IAG tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kehittää strategiaa länteen. Oneworld jäsenyyden myötä on järkevää tehdä tiiviimpää yhteistyötä lähitulevaisuudessa ja odotamme muodostavamme pitkäaikaisen yhteistyön IAG:n kanssa", sanoi Qatar AIrwaysin johtaja Akbar Al Baker.

IAG_logoIAG:n perjantaisen (30.1) pörssikurssin arvon (7,44eur) mukaan kaupan kokonaisarvo olisi reilut 1,5 miljardia euroa. Yhtiön äänioikeuden omaava osakemäärä on 2 038 873930.

Vuonna 2011 muodostettu IAG on yksi maailman suurimmista lentoyhtiöryhmistä omistaen  nykyisin British Airwaysin, Iberian ja Vuelingin. Se kuljettaa vuosittain 77,3 miljoonaa matkustajaa 464 lentokoneen laivastolla 243 kohteeseen ympäri maailman. Liikevaihtoon perustuen IAG on Euroopan kolmanneksi suurin  ja maailman kuudenneksi suurin lentoyhtiöryhmittymä.

qatar_a350_15Qatar Airwaysin 17 vuotisen historian aikana kasvu on ollut suurta. Nykyisin yhtiön laivastossa on yli 140 konetta, joilla se lentää reiluun 145 kohteeseen Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa, Aasian ja Tyynenmeren alueella sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Se vastaanotti ensimmäisenä asiakkaana Airbusin uuden sukupolven matkustajakoneen A350 XWB:n joulukuussa 2014.

Lentoyhtiöiden konsolidaatio jatkuu - Aer Lingus seuraavana?

Viimeisimpänä IAG on pyrkinyt ostamaan irlantilaisen Aer Linguksen siipiensä suojaan. Myös kotimaisen Finnairin omistusjärjestelyt ovat puhuttaneet jo pitkään. Lentoyhtiön johto on toivonut valtio-omistuksen vähentämistä.

Fin_tail_1Finnair kuuluu samaan oneworld-allianssiin IAG:n jäsenyhtiöiden British Airwaysin, Iberian ja Qatar Airwaysin kanssa. Lisäksi Finnair on mukana Atlantic Joint Business -hankkeessa, jossa ovat mukana mm. British Airways ja Iberia. Myös Siperian ylilentohankkeessa mukana Finnairin kanssa on JAL:n lisäksi juuri British Airways.

Lue myös: