Qatar Airways ja Airbus saavuttivat sovun A350 XWB -koneiden pinnoitteita koskeneessa oikeuskiistassa

Qatar_A350_nose_closeupQatar Airways ja Airbus ilmoittivat 1. helmikuuta 2023 saavuttaneensa sovintoratkaisun oikeuskiistassa, jonka taustalla olivat Airbus A350 XWB -koneiden pinnoiteongelmat. Qatarilaisyhtiö oli laittanut laajarunkokoneita lentokieltoon, vaikka pinnoitevaurioissa oli valmistajan mukaan kyse vain kosmeettisesta ongelmasta. Kiista eteni lopulta oikeusistuimen ratkaistavaksi. Nyt kauppakumppanit ovat löytäneet yhteisen ratkaisun kiistassa ennen oikeuden päätöksiä.

Yhteisessä tiedotteessaan Qatar Airways ja Airbus kertoivat olevansa tyytyväisiä saavutettuaan sovintoratkaisun, joka on molempia osapuolia tyydyttävä. Oikeuskiista koski Airbus A350 XWB -koneiden vaurioituneita pinnoitteita. Kiistan edetessä Airbus ilmoitti peruneensa Qatar Airwaysin tilaukset Airbus A350- ja A321neo-koneista.

Pinnoite_3Komposiittirakenteisten Airbus A350 XWB -koneiden rungon pinnalle asennettu metalliverkko on tehty absorboimaan salamaniskun vaikutukset. Kyseinen metalliverkko laajenee ja supistuu lämpötilan vaihdellessa. Samainen ilmiö ei kuitenkaan vaikuta komposiittirunkoon.

Qatar Airwaysin koneet ovat kotikentällään ja muussa operointiympäristössään alttiita erittäin koville lämpötilan vaihteluille. Juuri lämpötilanvaihtelusta johtuva pinnoitteen liian aikainen kuluminen on tuonut joissain tapauksissa esiin kyseisen lentokoneen pinnalla olevan verkon.

Qatar Airways poisti ongelmien takia käytöstä 20 A350-konetta, kun niitä on yhtiön laivastossa 50 kappaletta. Nyt pinnoitteiden korjaushanke etenee ja molemmat osapuolet odottavat laajarunkokoneiden palauttamista ilmaan turvallisesti.

Saavutetun sovintoratkaisun yksityiskohdat ovat luottamuksellisia ja nyt osapuolet etenevät keskeyttääkseen käynnissä olevat oikeustoimet. Saavutettu sopu ei tarkoita kummankaan osapuolen myöntävän vastuuta toiselle. Sopimus kuitenkin mahdollistaa Qatar Airwaysin ja Airbusin yhteistyön jatkumisen.

Lue myös: