RAF-Avia Airlinesin Saab 340 ajautui ulos kiitotieltä Savonlinnassa

RAF_otkes_1(päivittynyt 16.10) RAF-Avia Airlinesin Saab 340 -potkuriturbiinikone (YL-RAF) ajautui ulos kiitotieltä Savonlinnassa maanantaiaamuna 7. tammikuuta. Kone oli Airlinkin siirtolennolla Savonlinnaan. Tapauksen seurauksena ainakin aamupäivän lennot Savonlinnasta on peruttu.

Kiitotieltä ulos ajautuneen koneen kyydissä oli tapahtumahetkellä ainoastaan koneen miehistö, joka käsitti kaksi lentäjää ja yhden mekaanikon.

RAF_otkes3Onnettomusuustutkintakeskus (OTKES) käynnisti alustavan tutkinnan jo aamuvarhaisella noin kello 6.00 heti tapahtumien jälkeen. Savonlinnaan lähetettiin viiden hengen paikkatutkintaryhmä.

Lentoaseman kiitotie pysyy suljettuna kunnes OTKES:n paikkatutkinta on tehty mittauksineen dokumentointeineen ja kuvauksineen.

RAF-Avia Airlinesin Saab 340 -potkuriturbiinikone saapui Savonlinnaan siirtolennolla MTL650P Riiasta aloittaakseen vuodenvaihteen jälkeen normaalit Airlinkin lento-operaatiot Helsinki-Vantaalle.

Kiitotielle 12 laskeutunut kone suistui ulos kiitotieltä kulkusunnassaan vasemmalle.

RAF_otkes_2Finavia vahvisti aamulla koneen suistuneen ulos noin puolesta välistä kiitotietä. OTKES vahvisti myös iltapäivästä, että kone kokonaan ulkona kiitotieltä aivan umpihangessa.

Koneessa oli laskuhetkellä kaksi ohjaajaa sekä mekaanikko. Tapauksessa ei sattunut henkilövahinkoja.

Savonlinnan kiitotie 12/30 oli aurattu 37 metrin levyiseksi ja kiitotiellä oli kuivaa lunta noin 8 millimetriä. Jarrutustehot olivat keskinkertaista heikommat. Kiitotien reunoilla oli 40 senttimetrin korkuiset lumivallit. Kiitotien pituus on 2420 metriä.

HEL-SVL_230215kTapahtuman aikaan eli aamulla hieman ennen kello 06 Savonlinnassa oli pilvistä, kevyttä vaihtelevaa lännenpuoleista tuulta sekä lumisadetta. Näkyvyyttä oli 2,5 kilometriä ja lämpötila oli kaksi astetta pakkasella.

Tapauksen seurauksena Airlinkin lennot on peruttu. Koneen vaurioista ei tässä vaiheessa ollut tietoa mutta ainakin koneen ykkösmoottorin potkurin lapa on vaurioitunut. Myös vasemman siiven tyven muotosuojassa on useita reikiä. Vaurion seurauksena lennot saattavat peruuntua myös tulevina päivinä.

Liikennelentokone on edelleen lentokentän kiitotien sivussa umpihangessa seisoen omilla laskutelineillään. Savonlinnan lentokentän kiitotie on suljettu ainakin kello 17.00 UTC-aikaa saakka.

SVL_1Latvialainen RAF-Avia Airlines on lentänyt Airlinkin Savonlinna-Helsinki -reitillä maaliskuusta 2018 lähtien. Sitä edelsi lyhyt Sprint Airin lentokausi helmikuusta 2018 hiihtolomataukoon saakka. Ennen näitä reitillä lensi Budapest Aircraft Service.

Päivitys kello 16.10: Lisätty kuvat tapahtumapaikalta ja tarkennettu koneen suistumistietoja, vaurioita sekä kiitotien sulkemisen jatkaminen.