Rajan Super Puma laskeutui Silja Serenadelle merellä raivoavan Antti-myrskyn keskellä (video)

serenade_rajavartiolaitosRajavartiolaitoksen Helsingin meripelastuskeskus sai perjantaina noin kello 10.00 tiedon Silja Serenadelta sattuneesta sairauskohtauksesta. Vartiolentolaivueen Turusta lähtenyt Super Puma laskeutui alukselle ja evakuoi matkustajan erittäin vaikeissa tuuli- ja näkyvyysolosuhteissa. (päivittynyt)

Tapausta Ilta-Sanomille kommentoinut AS332 Super Puma -meripelastushelikopterin päällikkö kertoi, että Silja Serenadelle tehtiin avomerellä tutkalähestyminen erittäin haastavissa olosuhteissa.

AS332L1_rajavartiolaitosKopteri asettui ensin leijuntaan Silja Serenaden vierelle ja siirtyi siitä aluksen yläpuolelle ja lopulta laskuun kannelle viritettyyn verkkoon. Autolautalla vakavia oireita saanut potilas kuljetettiin helikopterilla jatkohoitoon Turkuun.

Lumimyrsky Suomenlahdella on vaikeuttanut merenkulkua ja useat alukset ovat myöhässä aikataulustaan. Potilaan noudon jälkeen vielä Helsingin satamaan pääsyä odottelemaan joutunut Silja Serenade myöhästyi lopulta lähes seitsemän tuntia.

Ilmatieteen laitoksen valmiusmeteorologien mukaan Suomenlahdella on aamulla mitattu suurimmaksi 10 minuutin keskituulen nopeudeksi 29 m/s Kirkkonummen Mäkiluodon asemalla. Tuulimittari sijaitsee 31 metriä merenpinnan yläpuolella, joten arvo ei ole täysin verrannollinen ennusteissa käytettävään 10 metrin korkeuteen.

Tilastojen mukaan Suomenlahden havaintoasemilla ei ole ennen mitattu näin kovaa myrskytuulta, mutta heti Hangon meriasemalla on mitattu 31 m/s vuonna 1995. Tosin on huomioitava, että menneinä vuosikymmeninä mittauksia suoritettiin selvästi harvemmin kuin nykyään.

Olosuhteet Suomenlahdella ovat perjantaina tosiaan olleet erittäin haastavat ja aallokko tosiaan poikkeuksellisen korkeaa.

Helsingin aaltopoijulla on mitattu 5,2 metrin merkitsevä aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen meritilannepäivystäjien mukaan korkein yksittäinen aalto tämänpäiväisessä myrskyssä oli noin 9,4 metriä. Sama arvo on mitattu 15.11.2001 lounaismyrskyn vallitessa.

Sekä lounais- että itätuulet voivat kasvattaa näin korkeita aallokkoja, mutta tätä suuremmaksi aallokko ei juuri pysty kasvamaan Suomenlahden kapeuden vuoksi.

Rajavartiolaitos on julkaissut kypäräkameralla kuvattua videota laskeutumisesta alukselle. Siinä näkyy mm. se, miten Super Puman pintapelastajat joutuvat etenemään Silja Serenaden rajusti kallistelevalla helikopterikannella konttaamalla: YouTube

PÄIVITYS 1.12: YouTubessa julkaistu video on muutettu yksityiseksi, mutta leikattu lento-osuudet sisältävä versio on edelleen nähtävissä YLE Uutisten sivuilla: YLE

 

Ilta-Sanomien haastattelu

Lue myös: