Rajavartiolaitos tutkii myös Helsinki-Vantaalla tapahtunutta laajaa törkeää laittoman maahantulon järjestämistä

Automaattinen_passintarkastusRajavartiolaitos tutkii törkeää laittoman maahantulon järjestämistä, jota on tapahtunut myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Laittomien maahantulojen määrä on ollut voimakkaassa kasvussa. Nyt tehtävän tutkinnan pääepäiltyinä on Ruotsissa ja Suomessa oleskelevia henkilöitä.

Henkilöiden muodostaman rikollisorganisaation epäillään järjestäneen laajamittaista ihmisten salakuljetusta huomattavaa rahallista korvausta vastaan. Tutkinnan kohteena olevan rikollisorganisaation epäillään järjestäneen Turkista Ruotsin kautta Suomeen laittomasti vähintään 100 henkilöä kuluvan vuoden aikana.

Henkilöitä on järjestetty Ruotsista Haaparannan kautta Tornioon, matkustajalaivoilla Helsingin ja Turun satamiin sekä reittilennoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Merkittävimmät laittoman maahantulon rajanylitys paikat ovat Helsinki-Vantaan lentokenttä, Helsingin ja Turun satamat sekä uutena ilmiönä matkustaminen maateitse Pohjois-Ruotsin kautta Tornioon. 

Rajavartiolaitoksen rajaturvallisuuden ylläpitämiseen liittyvän rikostorjunnan päätavoitteena on ehkäistä, paljastaa ja selvittää Rajavartiolaitoksen valvoman Schengen-ulkorajan ylittäviä laittomaan maahantuloon liittyviä rikoksia muiden PTR-viranomaisten kanssa.

Suomen viranomaiset ovat lähestyneet oikeusapumenettelyllä Ruotsin viranomaisia rikosten esitutkinnan suorittamisessa. Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö sekä Ruotsin Polisregion Öst:n yksiköt Polisområde Östergötland ja Polisområde Södermanland suorittivat tiistaina 29.9.2015 Suomessa ja Ruotsissa samanaikaisesti kaikkiaan 16 kotietsintää ja ottivat kiinni 15 henkilöä rikoksesta epäiltyinä. Operaatioon osallistui kaikkiaan yli 60 virkamiestä Rajavartiolaitoksesta sekä Ruotsin poliisista.

Lue myös: