Ranskalaisen Gazelle-kopterin lentäjä menehtyi kapinallisten tulituksessa Malissa

serval2_ranskanpuolustusministeriö(päivittynyt) Ranska on perjantaina 11.  tammikuuta aloittanut Malissa maan hallituksen pyynnöstä yhdistetyt ilma- ja maaoperaatiot islamistikapinallisia vastaan. Eilisissä taisteluissa Aerospatiale Gazelle -helikopterin pilotti sai surmansa. Hän ehti ennen menehtymistään tehdä pakkolaskun.

Länsiafrikkalainen Mali on entinen Ranskan siirtomaa. Nyt alkaneelle kampanjalle on annettu nimeksi operaatio Serval. Ranskan ilmavoimat on jatkanut iskuja alueella myös lauantaina.

Osumia saanut Gazelle osallistui hyökkäykseen kapinallisten autosaattuetta vastaan. Kohti etelää eteneviä kapinallisia vasten suunnatut iskut on tehty Timbuktun eteläpuolella Konnan kaupungin lähistöllä. Saattuetta vastaan tehdyssä hyökkäyksessä tuhottiin neljä ajoneuvoa ja pysäytettiin sen eteneminen.

serval1_ranskanpuolustusministeriöRanskalla on alueella jo kuusi Dassault Mirage 2000D -hävittäjää, kaksi Mirage F1 CR -hävittäjää, kaksi Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskonetta, kaksi Gazelle-kopteria sekä Atlantique 2 -tiedustelukone. Operaatiota tuetaan C-130 Hercules ja C-160 Transall -kuljetuskoneilla.

Ranskalaisyksiköt operoivat mm. N´Djamenan tukikohdasta Tšadista ja Ouagadougousta Burkina Fasosta. Jälkimmäiseen tukeutuneiden Gazellejen avuksi on ilmeisesti tulossa Eurocopter Tigre -taisteluhelikoptereita. Ennestään paikalla on jo Puma-koptereita. Ranskassa on myös valmiudessa Dassault Rafale -hävittäjiä, mikäli alueella tarvitaan lisää taistelukoneita.

Somaliassa operaatio Servaliin liittymätön ranskalaisten erikoisjoukkojen isku siepatun tiedustelupalvelun työntekijän vapauttamiseksi ei onnistunut. Lauantainvastaisena yönä Bulomareriin tehdyssä hyökkäyksessä kohde joko kuoli tai jäi edelleen vangiksi. Yksi erikoisjoukkojen sotilas kuoli ja toinen jäi kateisiin. Somalialaisia kuoli 17.

Joukot hyökkäsivät neljällä tai viidellä helikopterilla Somalian rannikon edustalla purjehtineelta Mistral-luokan helikopteritukialuksella. Todennäköisesti käytössä olivat Eurocopter Cougar -kopterin CSAR-versiot (Combat Search and Rescue).

Aerospatiale (aikaisemmin Sud Aviation) SA 341/342 Gazelle on suihkuturbiinilla varustettu kevyt viisipaikkainen helikopteri. Westland on valmistanut sitä lisenssillä Englannissa. Ensilentonsa tyyppi teki 1967. Malissa käytetyt Gazellen rynnäkköversiot on varustettu HOT-panssarintorjuntaohjuksilla ja Viviane-lämpökameratähtäinjärjestelmällä tai 20 mm tykillä.

 

Ranskan ilmavoimien mekaanikot aseistavat Mirage 2000D -konetta Tšadissa perjantaina: YouTube