RIAT:n paras soolo tuli isäntämaasta (video)

RIAT1net_airbusmilitarySunnuntaina päättynyt Royal International Air Tattoo lunasti jälleen paikkansa maailman sotilasilmailun kohtaamispaikkana. Näin, vaikka tänä vuonna Yhdysvaltojen ilmavoimat loistivat budjettileikkauksista johtuvalla poissaolollaan. Maavoimien NH90-helikopteri sai kunnian tehdä tyypin ensiesiintymisen tapahtumassa.

RIAT on maailman suurin sotilasilmailutapahtuma. Sen huippukohtiin kuului lauantaina Red Arrows -taitolentoryhmän muodostelmalento British Airwaysin Airbus A380 -matkustajakoneen kanssa. Sunnuntaina Redsit lensivät juuri näinä päivinä palveluskäyttöön hyväksyttävän Airbus Military A400M Atlas -kuljetuskoneen siivellä (otsikkokuva).

Vuolle_ja_RIAT-palkinto_210713_harrikoskinenflyfinlandfiUtin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH Industries NH90 TTH -helikopteri NH-214 sai kunnian lentää tyypin ensiesityksen RIAT-näytöksessä. Koptereita oli RAF Fairfordissa kaksi - toinen nähtiin maanäyttelyssä. Lisäksi tukena oli Ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskone (CC-3).

Jo etukäteen oli tiedossa, että suomalaisen NH90:n esitys on näyttävä ja poikkeaa siitä, mitä kuljetuskoptereilta on totuttu odottamaan. Se lennetään matalalla ja tiukasti rajatulla alueella.

RIAT:ssa jouduttiin kuitenkin ajamaan hieman Suomessa nähtyä korkeammalla ja laajemmalla esitysalueella. Ohjaajina toimivat everstiluutnantti Anssi Vuolle lauantaina (kuvassa) ja kapteeni Mikko Honkasalo sunnuntaina.

Suomalaisjoukkue sai tuliaksiksi komean lasimaljan voitettuaan UTC Aerospace Crew Challengen. Kyseessä on näytökseen osallistuvien lentomiehistöjen välinen kisa, jossa pitää osata soveltaa ammattiin liittyviä tietoja ja taitoja käytäntöön.

Joukkueissa oli neljä kilpailijaa. Suomea edustivat luutnantit Jarno Rintamäki ja Ossi Heikkinen sekä ylikersantit Toni Yli-Hirvelä ja Niko Grönman. Tämä palkinto luovutettiin lauantaina.

Palkinnot RIAT 2013:n parhaista esityksistä jaettiin suunnuntain näytöksen päätyttyä  lentomiehistöjen perinteisessä Hangar Partyssä. FRIAT:n eli RIAT:n ystävien myöntämän As Crow Flies -tunnustuksen sai italialainen Alenia C-27J Spartan miehistöineen. Se teki esityksensä aikana mm. kuljetuskoneelle harvinaisen tynnyrin.

riat_typhoon_riatParhaan soolon palkinnon vei isäntämaan RAF:n Eurofighter Typhoon ja luutnantti Jamie Norris. Sosiaalisen median kommenteissa myös ruotsalainen Saab JAS 39 Gripen sekä ranskalainen Dassault Rafale saivat kiitoksia näyttävistä esityksistä.

Muita palkittuja olivat mm. Sveitsin ilmavoimien Pilatus PC-7 -potkuriturbiinikoneilla lentänyt taitolentoryhmä, RAF:n CH-47 Chinook -helikopteri ja Airbus Military A400M Atlas -kuljetuskone parhaana ulkomaisena esiintyjänä.

Lauantaina RIAT:ssa oli pilvinen sää, mutta sunnuntaina aurinkokin näyttäytyi. Liikennejärjestelyjä kehuttiin sujuviksi ainakin niiden taholta, jotka olivat saapuneet paikalle ajoissa. Toilettien määrä ja sijainnit sen sijaan saivat negatiivista palautetta.

Tarkasta kävijämäärästä ei ole vielä tietoa, mutta molemmat varsinaiset näytöspäivät olivat loppuunmyytyjä jo ennakkoon. Normaalisti tämä tarkoittaa RIAT:ssa vähintään 130 000 katsojaa. T.T.

riat_typhoon2_riat

RIAT2net_airbusmilitary

RIAT3_airbusmilitary

RIAT4net_airbusmilitary

RIAT 2013:n lauantain kohokohtia (mm. C-29J Spartanin tynnyri, Vulcan, Frecce Tricolori, Battle of Britain Memorial Flight sekä Red Arrows ja A380) koottuna SwindonWebin YouTube-videoon:

EADS:n YouTube-videossa vilahtaa myös suomalainen NH90:

NH90:n sunnuntain esityslento harmaassa säässä (ja kuvattuna hieman liian tiukasti rajattuna): YouTube/Simon Hutchinson

Parhaan sooloesityksen palkinnon voittanut RAF:n Typhoon: YouTube/Tonkatsu298.