Romaniaan lähetettävä F/A-18 Hornet -hävittäjäosasto osallistuu myös Ramstein Legacy 24 -harjoitukseen

Keranen_1_2024_komentajapaiva_KPIlmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjäosasto osallistuu Romanian komennuksen aikana Naton Air Policing ja Air Shielding -toimintojen lisäksi Naton Ramstein Legacy 24 - ilma- ja ohjuspuolustusharjoitukseen, joka järjestetään Romanian ja Bulgarian ilmatilassa. Lentoposti.fi kertoi helmikuussa 2024 Ilmavoimien lähtettävän enintään kahdeksan aseistettua Hornet-hävittäjää Romaniaan toimimaan Naton tehtävissä vuoroviikoin RAF:n Typhoon-hävittäjien kanssa.

Naton ilmapuolustuksen tehostettu läsnäolo Mustanmeren alueella täydentää Romanian ja Bulgarian ilmavoimien suorituskykyjä. Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat tehostettuun läsnäoloon 3.6.‒31.7.2024 välisenä aikana. Heti kärkeen Hornetit osallistuvat kuitenkin alueella järjestettävään Ramstein Legacy 24 -harjoitukseen.

"Ilmapuolustuksen tehostettu läsnäolo Mustanmeren alueella on osa Naton perusajatusta, jonka mukaan kaikki liittolaiset valmistautuvat tukemaan toisiaan yhteisen puolustuksen ja pelotteen ylläpitämisessä. Osallistumalla ensimmäistä kertaa tehostettuun läsnäoloon vahvistamme omalta osaltamme Naton yhtenäisyyttä ja kehitämme yhteistoimintakykyä liittolaisten kanssa", sanoi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen.

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatRomaniaan lähtevän suomalaisen F/A-18 Hornet -hävittäjäosaston vahvuus on enintään kahdeksan Hornetia ja 100 sotilasta. Pääasiassa kyseessä on Karjalan lennoston kantahenkilökunnasta koostuva joukko. Henkilöstöä vaihdetaan kesän aikana, jotta mahdollisimman moni sotilas ehtii saamaan käytännön kokemusta yhteistoiminnasta liittolaisten kanssa.

Ilmavoimat tukeutuu komennuksen aikana aiemmin kerrotun mukaisesti Romanian ilmavoimien Mihail Kogălniceanun lentotukikohtaan, joka sijaitsee Kaakkois-Romaniassa Mustanmeren rannikolla lähellä Constanțaa, Mihail Kogălniceanun kansainvälisellä lentokentällä. Hornetit osallistuvat Romaniassa Nato-tehtäviin rauhan ajan yhteiseen puolustukseen, mutta myös luomaan pelotevaikutusta, joka ennalta ehkäisisi tilanteen laajenemista entisestään.

Suomalaishävittäjien toiminta-alueena on Romania, Bulgaria sekä Mustanmeren kansainvälisen vesialueen matalan riskin ilmatila. Suora etäisyys Mihail Kogălniceanun tukikohdasta itään kohti Krimiä on noin 400 kilometriä ja tukikohdasta koilliseen sijaitseva Odessa on noin 300 kilometrin päässä. Ukrainan rajalle tukikohdasta on vain reilun 100 kilometrin matka. 

Hornetit toteuttavat Naton ilmapuolustuksen rauhan ajan tehtäviä niin Air Policing -päivystystehtävissä kuin Air Shielding -harjoitustehtävissä. Air Policing -toiminnalla jäsenmaiden ilmavoimat huolehtivat liittokunnan ilmatilan valvonnasta ja turvaamisesta. Air Shielding -toiminta puolestaan käsittää hävittäjien ja ilmatorjuntayksiköiden tehostetun läsnäolon Naton itäisissä jäsenmaissa.

Tehostettuun läsnäoloon osallistuvien hävittäjäosastojen tehtäviin sisältyy ilmavalvonnan päivystystoimintaa, partiolentoja Naton integroidun ilma- ja ohjuspuolustuksen johdossa sekä harjoitustoimintaa ja liittokunnan yhteisen pelotteen ylläpitämistä. 

Ilmavalvonnan päivystystoiminta ja partiolennot toteutetaan aseistetuilla Hornet-hävittäjillä, jotka on varustettu ilmataisteluohjuksin, tykein ja omasuojajärjestelmin. Mahdollinen voimankäyttöön liittyvä päätöksenteko tehdään Naton neuvoston hyväksymien toimivaltuuksien nojalla.

PJ_ylilento_1Naton jäsenmaiden ilmavoimien hävittäjäosastot ovat osallistuneet tehostettuun läsnäoloon muutamista viikoista useisiin kuukausiin kestävissä rotaatioissa. Suomi osallistuu toimintaan nyt ensimmäistä kertaa Romaniassa yhdessä Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa. Päivystysvuorot on jaettu vuoroviikoille Suomen Hornetien ja Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Typhoon-hävittäjien kanssa.

"Ilmavoimien osalta toiminnan tavoitteena on edistää Nato-integraatiotamme, syventää Suomen ja Iso-Britannian ilmavoimien kahdenvälistä yhteistyötä sekä kehittää kykyämme operoida liittolaismaan tukikohdasta", jatkoi kenraalimajuri Keränen. 


Suomen Hornetit mukana myös laajassa harjoitustoiminnassa jopa 17 Natomaan kanssa

Ilmavalvonnan päivystystehtävien ja partiolentojen lisäksi suomalainen hävittäjäosasto lentää Romaniassa kesä-heinäkuun aikana Hornet-ohjaajien lentokoulutusohjelman mukaista koulutusta ja osallistuu liittolaismaiden harjoitustoimintaan.

HN-pari_020821Suomalaishävittäjät osallistuvat esimerkiksi Naton AIRCOM-ilmavoimajohtoportaan (Allied Air Command) Ramstein Legacy 24 -harjoitukseen, joka järjestetään Romanian ja Bulgarian ilmatilassa 3.-14. kesäkuuta.

Harjoituksessa on mukana realistisia skenaarioita Venäjän aloittaman Ukrainaan kohdistetun invaasion seurauksena. Se on näkynyt lisääntyneenä ohjusten, miehittämättömien ilma-alusten sekä hävittäjien läsnäolona Natomaiden rajoilla.

Ramstein Legacy 24 on merkittävä Naton integroidun ilma- ja ohjuspuolustusharjoitus, jossa on mukana johtokeskus- ja tutkavalvontakonetoimintoja sekä ilma- ja ohjustorjuntajoukkoja. Tavoitteena on harjoitella ilma- ja ohjuspuolustusta käyttäen Naton taktista TDL-datalinkkiverkkoa. Harjoituksessa validoidaan alustan teknologinen ja taktinen toimivuus sekä yhteensopivuus.

Ramstein Legacy 24 -harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Alankomaat, Bulgaria, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Latvia, Liettua, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Tshekki, Unkari, Viro ja Yhdysvallat. Mukana on mahdollisesti myös Ruotsi.

Lue myös: