Ruska-harjoituksessa myös JASSM-ohjus - Ilmavoimien ensi vuoden ohjelmassa Red Flag

ruska17_1Ilmavoimien vuoden 2017 pääsotaharjoitus Ruska 17 on parhaillaan käynnissä. Puolustavan osapuolen joukoissa lentää nyt myös ruotsalaisia Saab JAS 39 Gripen -hävittäjiä. Harjoituksessa esiteltiin ensimmäistä kertaa Hornetin AGM-154 JASSM -rynnäkköohjus.

Vuonna 2018 Ruska-pääsotaharjoitusta ei järjestetä. Sen sijaan Rissalassa kerrottiin, että Ilmavoimat osallistuu ensimmäistä kertaa Red Flag -ilmatoimintaharjoitukseen Yhdysvalloissa.

Kyseessä  on suljetulla harjoitusalueella Nellis Air Force Basen ympäristössä Nevadassa järjestettävä vaativa ja realistinen harjoitus. Vastaavia Red Flag -harjoituksia järjestetään myös Eielson Air Force Basessa Alaskassa, jonne Ilmavoimien Hornetit siirretään harjoittelua varten.

HN-456_vaijerilasku_101017bKäytössä olevilla alueilla on kiinteä Red Flag Measurement and Debriefing System  -instrumentointi (RFMDS), joka mahdollistaa toiminnan tallentamisen ja realistiset taistelukentän olosuhteet.

Kaksiviikkoinen Red Flag järjestetään useita kertoja vuodessa. Yhdysvaltojen ilmavoimien, merivoimien ja merijalkaväen koneiden ohella Red Flag vetää puoleensa myös ulkomaisia osallistujia.

Red Flagit tunnetaan maailman vaativimpana ilmasotaharjoituksena. Ilmavoimat onkin harkinnut jo pitkään siihen osallistumista. Ensi vuonna suomalaiset hävittäjäohjaajat pääsevät näyttämään osaamistaan mahdollisimman realistisissa olosuhteissa.

Ilmavoimat ei ole vielä päättänyt matkaan lähtevien koneiden määrää, mutta se on suurella todennäköisyydellä 5-7. Ohjaajia harjoitukseen osallistuu useampia kuin koneita.

Ruska on suurin harjoitus yli kymmeneen vuoteen

Ruskassa on mukana kaikkiaan 5100 henkilöä, heistä 2900 on reserviläisiä. Näin iso ilmasotaharjoitus järjestetään ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Se kattaa lentotoiminnan ohella kaikki Ilmavoimien osaamisalueet tulenkäytön johdosta tukikohtatoimintaan.

Mukana on on yli 60 ilma-alusta sekä yhdeksän tukikohtaa Suomessa ja Ruotsissa. Lentotoimintaa on kello 8-23 kaikissa eteen tulevissa sääolosuhteissa. Horneteja Ruskassa lentää yli 30. Lisäksi on mukana 14 BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta, yhteyskoneita sekä Maavoimien NH Industries NH90 -helikoptereita.

Myös  Ruotsin ilmavoimat osallistuu Ruska 17 -harjoitukseen. Kyse on ns. FiSe-yhteistyötä, jonka puitteissa on jo vuosia lennetty ns. Cross Border -harjoituksia Suomen ja Ruotsin pohjoisosissa.

39248_Ruska_17Mukana kahdeksan Saab JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjää sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Saab S100B Argus AEW&C (perustuu potkuriturbiineilla varustettuun Saab 340 -matkustajakoneeseen).

Ruotsalaiset koneet osallistuvat harjoitukseen sekä ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ruotsalaiset hävittäjät lentävät osana puolustavia suomalaisia joukkoja.

Viime vuonna Gripen nähtiin hyökkäävän puolen mukana. Ilmavoimat on vastavuoroisesti lentänyt tänä vuonna Ruotsin Aurora 17 -harjoituksessa puolustavan osapuolen joukoissa.

Harjoitusskenaariossa puolustaja edustaa kuvitteellista Alamaata. Ylämaan joukot muodostavat niille vastailmaosaston. Jälkimmäisessä lentää sekä suomalaisia että ruotsalaisia koneita Ouluun, Rovaniemelle ja Luulajaan tukeutuen.

HW-377_Ruska_17Alamaan koneet on hajautettu Ilmavoimien Etelä-Suomen tukikohtiin sekä muille lentokentille. Keskeisimpiä paikkoja ovat Rissala ja Pirkkala.

Harjoituksessa on käytössä myös Vieremän maantietukikohta, jossa viime viikolla järjestettiin osana normaalia harjoituskiertoa Baana 17 -harjoitus. Nyt lentäminen jatkuu sieltä Ruskan merkeissä Taistelutukikohtien perustaminen ja niiden suojaaminen esimerkiksi vastustajan erikoisjoukkojen toiminnalta on keskeinen osa harjoitusta.

Puolustavat koneet eivät tukeudu tietyille kentille. Ne saattavat nousta yhdeltä kentältä ja laskeutua toiselle. Koneiden joustava liikuttelu tukikohtien välillä tuo niille myös turvaa. Harjoituksen toiminta etenee siten että se tuottaa yllätyksiä puolustajille. Mitään ennakolta jaettua käsikirjoitusta ei puolustajalla ole.

39271_Ruska_17Lentäjien vuorot ovat pitkiä ja vaativia. Yksi ohjaaja saattaa viettää koneessaan 11 tuntia ja lentää tuona aikana 4-5 suoritusta. Tehtävät saadaan ilmaoperaatiokeskukselta, joka johtaa toimintaa.

Ruotsin tutkavalvonta- ja johtokone Argus lentää tarpeen hyökkääjän tai puolustajan mukana. Harjoituksessa on mukana myös elektroninen sodankäynti, joka on keskeinen osa nykyistä ilmasodan taistelukenttää.

JASSM esillä ensi kertaa

ruska17_2Osana Hornetin MLU2-elinkaaripäivitystä saatu ilmasta-maahan -kyky mahdollistaa myös puolustajalle iskut vastapuolen kohteisiin. Tätä harjoitellaan myös Ruskassa

MLU2-päivitykseen liittyen harjoituksen mediapäivänä esiteltiin ensimmäistä kertaa Suomessa Lockheed Martin AGM-154 JASSM -rynnäkköohjus (Joint Air-to-Surface Standoff Missile). Kyseessä on heikosti tutkassa näkyvä pitkän kantaman täsmäase.

JASSM yksi Hornetin uusista aseista. Muita  ovat JDAM-täsmäpommit (Joint Direct Attack Munition) ja keskipitkän kantaman AGM-154C JSOW-liitopommi (Joint Stand-Off Weapon). JDAM-pommeja on kolme eri painoista versiota: GBU-38, GBU-32 ja GBU-31 (Guided Bomb Unit)

Noin 1000 kiloa painavan JASSM-ohjuksen kantomatka on 370 kilometriä. Siinä on GPS- ja inertiasuunnistus sekä lämpökameran avulla toteutettu maaliin hakeutuminen. Ohjuksessa on laukaisun jälkeen avautuvat siivet, jotka pidentävät kantamaa.

JASSM lisää merkittävästi Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien ilmasta-maahan -suorituskykyä. Parhaillaan kaksi Hornet-hävittäjää on hankintasopimuksen mukaisesti Yhdysvalloissa osana aseen integorintia konetyyppiin.

Ilmavoimien koelento-osasto, johon kuuluu reilut kymmenen henkilöä, tukeutuu Yhdysvaltain merivoimien lentokaluston aseiden tutkimus- ja kehitystyöstä vastaavan Naval Air Weapons Stationin China Lake -tukikohtaan Kaliforniassa. Kentällä sijaitsee US Navyn Naval Air Warfare Center Weapons Division. T.T.

Päivittynyt 20.15: lisätty Helsingin Sanomien kertoma tieto osallistumisesta nimenomaan Alaskan harjoitukseen.

Lue myös muita Ruska 2017 -uutisiamme: