Saab sai FMV:ltä tilauksen tulevaisuuden hävittäjäjärjestelmäkonseptista

gripen_3_rollout_1Ruotsin puolustusmateriaalihallinto FMV tilasi Saabilta selvitystyön tulevaisuuden hävittäjäjärjestelmästä. Tilaus sisältää tutkimusta miehitetyistä ja miehittämättömistä ratkaisuista järjestelmien, teknologian sekä demojen osalta. Sopimuskausi kattaa vuodet 2024-2025.

Tavoitteena on tuottaa pohjatietoa päätöksentekoon resursseista 2040-luvulle ja siitä eteenpäin sekä vastaamaan tulevaisuuden uhkatilanteisiin.

"Tämä on tärkeä askel tulevaisuuden teknologiavalintojen ja kaupallisten toimintamahdollisuuksien kartoittamiseksi siitä miten tulevaisuuden hävittäjäjärjestelmä aiotaan toteuttaa. Työ on aloitettava nyt, kun huomioidaan pitkät kehitysajat", sanoi FMV:n ilmailu- ja avaruusliiketoiminta-alueen johtaja Lars Helmrich.

Kyse on kyvystä johtaa, analysoida, arvioida liiketoimintamahdollisuuksia sekä kehittää järjestelmäkonsepteja ja kokonaistilannekuvaa tulevista vaatimuksista. Samalla varmistetaan valtakunnallinen teollinen kapasiteetti ja osaaminen selvitysten, teknologian kehittämisen sekä maanpinnalla sekä taivaalla toteutettavien demonstraatiovalmisteluiden avulla.

GE_flyingawaySaab tekee hankkeessa läheistä tutkimustyötä FMV:n, Ruotsin puolustusvoimien, Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen (Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI), GKN  Aerospacen ja muiden alan kumppaneiden kanssa.

"Saab on vahvassa asemassa. Olemme viime aikoina kehittäneet Gripen E -hävittäjän ja GlobalEye-monitoimivalvontakoneen ja meillä on käytössämme edistynyttä teknologiaa ja suunnitteluosaamista kehittääksemme tulevaisuuden hävittäjäkonseptia", sanoi Saab Aeronautics -liiketoimintayksikön johtaja Lars Tossman.

"Jatkamme innovatiivisten ratkaisuiden toimittamista vastataksemme Ruotsin puolustusvoimien ja muiden asiakkaidemme tarpeisiin", jatkoi Tossman.

Saab jatkaa yhteistyön kehittämistä uuden teknologian kanssa työskentelevien sidosryhmien kanssa, joilla on tärkeä rooli tulevaisuuden taistelulentokoneiden järjestelmissä. Ruotsalaisvalmistaja tutkii lisäksi myös Ruotsin hallituksen puolustusalan innovaatioaloitteita sekä Naton puolustusalan innovaatiokiihdytintä.

Konseptitutkimus toteutetaan samanaikaisesti Saabin Gripen C/D -hävittäjien kehityshankkeiden sekä Ruotsissa ja Brasiliassa tapahtuvien Gripen E -hävittäjien käyttöönottojen kanssa.