Saabin Gripen E -hävittäjäohjelman kolmas koelentokone ilmaan - hävittäjäevaluaatiot lähestyvät

Saab_GripenE_3910Jo kolmas Saab 39 E Gripen -hävittäjä on noussut ilmaan. Ensimmäinen 57-minuuttinen koelento suoritettiin Linköpingissä 10. kesäkuuta. Koelento-ohjelma saa nyt uutta vauhtia, sillä edessä on Sveitsin ja Suomen hävittäjähankkeiden evaluointivaiheet.

Aiemmin kerrotun mukaisesti Saabin kolmannen Gripen E -koelentokoneen (39-10) odotettiin nousevan ilmaan jo aiemmin vuoden 2019 aikana. Uusien lentokoneiden kehittäminen ottaa aikaa ja omat vaikutuksensa tuovat myös sääolosuhteet.

Nyt koelento-ohjelma pääsee kuitenkin uuteen vauhtiin, kun kesäkuussa 2017 ensilentonsa tehnyt 39-8 ja marraskuussa 2018 ensilentonsa tehnyt 39-9 saivat seurakseen kolmannen koelentokoneen eli 39-10:n.

GripenE_drops_tankEnsimmäisen koelentokoneenlennoilla on keskittytty hävittäjän suoritusarvojen varmistamiseen. 39-9 ja 39-10 -koneiden koelentokoneilla lennetään erityisesti taktisten-ja asejärjestelmien sekä sensoreiden toiminnan varmistuslentoja.

Ruotsalaisvalmistaja ei ole tarkemmin avannut koelentojen määrä tai niiden sisältöjä. Koelennoilla on kuitenkin lennetty laajalla nopeusalueella myös asekuormassa. Ensimmäiset koelaukaisut ja pudotukset on myös tehty.

Edessä on lähiaikoina todennäköisesti myös Sveitsin ja Suomen hävittäjäohjelmien evaluointilentoja. Kolmannen koelentokoneen saaminen ilmaan auttaa Saabia merkittävästi näissä tavoitteissa.

GripenE_irist_launchTurussa järjestetään loppuviikosta Ilmailuliiton 100-vuotislentonäytös. Mukana ovat kaikki HX-ehdokkaat ja erikoisuutena vierailulle Suomeen tulee ensikertaa F-35 -häivehävittäjä. Saab osallistuu näytökseen nykyisellä Gripen C -hävittäjällä.

Näin ollen uuden sukupolven Gripen E- hävittäjän ensimmäinen vierailu ulkomailla saattaa todennäköisesti olla Suomen sijasta Sveitsi jo kuluvan kesäkuun aikana. Syynä on siis aikataulullisesti aiemmin toteutettava evaluaatio.

GripenE_cockpit_closeupGripen E -hävittäjän asiakkaita ovat Ruotsi 60 -koneella ja Brasilia 36 -koneella. Ruotsin odotetaan tilaavan jopa 60 lisäkonetta 2030-luvulla korvaamaan silloin poistuvia Gripen C/D-koneita.

Saabin päämääränä on myydä 300-450 uutta Gripeniä seuraavan 20 vuoden aikana. Ensimmäiset Gripen E -tuotantokoneet ovat jo kokoonpanolinjalla ja ne toimitetaan vuoden 2019 aikana.

Saab 39 E/F Gripen on ehdolla Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa Ilmavoimien F/A-18 Hornetien suorituskyvyn korvaajaksi. Suomen ja Sveitsin hävittäjäevaluaatiossa ovat mukana kaikki samat toimijat eli Boeing, Lockheed Martin, BAE Systems/Airbus ja Dassault.