Saabin Gripen E/F -hävittäjien osavalmistus käynnistyy uudella tehtaalla Brasiliassa

GripenE_runko_frontSaab Gripen E/F -hävittäjien osien valmistus käynnistyy Saab Aeronáutica Montagensin (SAM) tehtaalla Brasiliassa. Kyseessä on ruotsalaisvalmistajan ensimmäinen uuden Gripen E/F hävittäjän osia valmistava tehdas Ruotsin ulkopuolella.

Saab Aeronáutica Montagens on käynnistänyt tuotannon São Paulon alueella São Bernardo do Campon kaupungissa sijaitsevassa tehtaassa, jossa valmistetaan Gripen-hävittäjien rungon osia. Ne toimitetaan kokoonpanolaitoksiin Ruotsin Linköpingiin sekä Embraerin tehtaalle Brasilian Gavião Peixotoon, jossa alkaa 15 hävittäjän loppukokoonpano vuonna 2021.

Saab_Embraer_GDDNSaab ja Brasilian hallitus allekirjoittivat vuonna 2014 sopimuksen 28 Gripen E ja kahdeksan kaksipaikkaisen Gripen F -hävittäjän kehitystyöstä ja valmistamisesta. Vuonna 2016 osapuolet avasivat Brasiliaan myös Gripenin suunnittelu- ja kehityskeskuksen (GDDN, Gripen Design and Development Network). Vuonna  2019 sen tiloihin toimitettiin myös Gripenin kehityssimulaattori osana teknologiansiirto-ohjelmaa.

Ensimmäinen Gripen E -hävittäjä luovutettiin Brasilialle Linköpingissä syyskuussa 2019, jossa myös hävittäjällä lennetään koelento-ohjelmaa. Brasiliaan ensimmäinen kone lennetään vuoden 2020 aikana, jossa konetyyppi saa uuden tyyppimerkinnän F-39. Kuluvan vuoden aikana on myös määrä avata GDDN:n yhteyteen Gripenin GTFC-koelentokeskus (Gripen Flight Test Center).

SAM:n tehtaalla ensimmäisenä valmistuvat Gripen E/F:n osat ovat hävittäjän peräkartio ja yksipaikkaisen eli E-version eturunko. Jatkossa tuotanto laajenee koskemaan myös  lentojarruja, takarunkoa, siipien salkolaatikoita sekä kaksipaikkaisen F-version eturunkoa.

Saab_JonasHjelm”Tämä on jälleen yksi Gripen-hankkeen teknologiasiirto-ohjelman tuloksista. Brasilialaisten insinöörien ja kokoonpanotyöntekijöiden Saabin tehtailla saama perusteellinen teoreettinen ja käytännön koulutus muodostivat perustan, jonka ansiosta SAM:n tuotantolinjan laatuvaatimukset ovat samat kuin tehtaallamme Ruotsissa”, kertoo Saab Aeronautics -liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

89fb0985932d1c4d_800x800arSAM työllistää tällä hetkellä yli 70 koulutettua työntekijää, joista puolet on jo
osallistunut tai osallistuu parhaillaan ToT-ohjelmaan (Transfer of Technology) Ruotsissa. Osa näistä työntekijöistä on jo suorittanut koulutuksensa ja palannut Brasiliaan aloittamaan tuotantoa.

Saab Gripen E/F -hävittäjiä on Brasilian lisäksi tilannut Ruotsi. Hävittäjä on mukana myös Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky. Myös Suomelle tarjotaan vastaavia teknologiasiirtoja sekä tuotantoa Gripen E/F -hävittäjien ja tarjouksessa mukana olevan GlobalEye-monitoimivalvontakoneen osalta.

Lue myös: