Satakunnan Lennoston Ilmailusta ammatti -tapahtuma järjestettiin uudessa paikassa

Pirkkala_lepo_2Kesän lentonäytöskausi on pyörähtänyt käyntiin ja tänään oli vuorossa Ilmailusta ammatti -tapahtuma Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa. Se järjestettiin ensimmäistä kertaa tukikohdan kakkosplatalla aiemman kolmoshallin edustan sijasta. Tiistainen sää tarjosi niin pilviä, aurinkoa kuin Hornet-soolon aikana sadettakin.

Pirkkala_lepo_3Uutta oli myös se, että Ilmailusta ammatti on järjestetty aiemmin iltapäivällä. Nyt kello 12 alkanut tapahtuma päättyi vasta kello 19, eli töissä käyvätkin ehtivät mukaan. Lento-ohjelmakin esitettiin läpi kahteen kertaan.

Uusi paikka (vasemmalla, klikkaa kuvat suuremmaksi) tarjosi mukavan ympäristön esitellä Ilmavoimia ja muutakin ilmailuun liittyvää. Toinen halli oli läpikuljettavissa ja toimi samalla ruokailutilana. Siellä oli varusmiesten esittelemänä näytteillä erilaista sotilaskalustoa. Hallissa oli myös yhteyskone Pilatus PC-12.

Toisessa hallissa oli esillä kaksi McDonnell Douglas F/A-18C Hornet -hävittäjää. Toisen edessä oli ilmasta-ilmaan -aseita (AIM-9M Sidewinder ja AIM-120 AMRAAM), toisen vierellä kaksi GPS-ohjattua JDAM-pommia.

Pirkkala_lepo_4Erikoisvieraana oli Satakunnan Lennoston perinnekalustoon kuuluva Fouga Magister, joka oli koneena lennoston toimiessa Porissa. Paikalla oli myös Lentopelastusseuran väreissä oleva Cessna 172.

Ilmassa nähtiin Hawk-soolo, Fouga Magister, Hughes 500 -helikopteri, Midnight Hawks ja Hornet-soolo. Lisäksi siirtolennolla ollut Utin Jääkärirykmentin  NH Industries NH90-kopteri kävi esittäytymässä.

Pirkkala_lepo_1Vuoden 2014 Hornet-soolon lentää Karjalan Lennostossa lentueen päällikkönä virkatyötään tekevä kapteeni Mikko Fingerroos. Siinä hän vetää koneen mm. lähes 40 asteen kohtauskulmalle ja nousee pystysuoraan 200 kmh nopeudella. Ohjelman korkeissa kohdissa käytettiin runsaasti soihtuja.

"Sarjaa valmistellessani mietin, etten halua esittää pelkkää taitolentoa. Koska Hornet on taistelukone, halusin tuoda esiin mahdollisimman paljon sen taistelunmukaista liikehtelykykyä." Fingerroos kertoi Ilmavoimien artikkelissa. T.T.

Kesän 2014 Ilmavoimien esitykset

28.5. Lentosotakoulun Ilmailusta ammatti -tapahtuma / Kauhava

28.5. Lapin Lennoston Ilmailusta ammatti -tapahtuma / Rovaniemi

14.6.  Jukolan viesti / Kuopio (Hornet-soolo)

9.-10.8. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös TourDeSky / Oulu

16.-17.8. Finland International Airshow / Malmi (maanäyttely)

Lue myös: