Savonlinnan lennoille jatkoa

flybe_mainosHelsinki-Vantaan ja Savonlinnan välinen reittiyhteys saa jatkoa tammikuussa.  Lennot Varkauteen sen sijaan loppuvat toistaiseksi kaupungin ollessa tyytymätön aikatauluihin. Liikenne- ja viestintäministeriön odotetaan järjestävän uusi kilpailutus lentoreiteistä.

Savonlinnan kaupunki ja Flybe ovat neuvotelleet lentoyhteydestä joka alkaisi 13. tammikuuta ja päättyisi helmikuun puolivälissä viikolla seitsemän. Savonlinnan kaupunki on sitoutunut hankkimaan lentolippuja omaan ja kaupunkikonsernin käyttöön yhteensä enintään 245 000 eurolla (alv 0%). Toiminta on EU:n hyväksymää koska kyseessä on alle seitsemän kuukauden ajanjakso ja lentoliikenneyhteyttä uhkaa äkillinen katko.

Kaupunginhallituksen mukaan liikenteen katkeaminen aiheuttaisi todella suuria ongelmia, koska kokemukset eri puolilta Suomea ovat osoittaneet, että liikenteen uudelleen käynnistäminen on erittäin vaikeaa ja taloudellisesti raskasta.

Tukeminen kuitenkin edellyttää uuden kilpailutuksen käynnistämistä, jota Savonlinnan kaupunki on jo esittänyt Liikenne- ja viestintäministeriölle. Kaupungin talousarviossa vuodelle 2014 on lentoliikenteen tukemiseen varattu 550 000 euroa.


Yhteys Varkauteen katkeamassa

Varkauden kaupunginhallitus päätti joulukuun alussa ottaa lentoyhteydet käsiteltäväkseen  vasta, kunnes lentoaikataulut on saatu vastaamaan vientiyritysten tarpeita ja kaupungin maksuosuus on nykyistä kohtuullisempi.

flybe_ATRVuoden 2013 osalta Savonlinnan maksuosuus oli 47 % ja Varkauden 53 %. Valtion tukiosuus on vähintään miljoona euroa vuodessa. Kyseinen miljoona euroa on olut Liikenne- ja viestintäministeriön esityksessä jo useita vuosia. Vuodelle 2013 valtion tukiosuus on kuitenkin ollut suurempi eli1 430 000 euroa. Lähtökohtana vuodelle 2014 on esitetty, että tukiosuus olisi 1,6 - 1,8 miljoonaa euroa.

Savonlinnan kaupunki hyväksyi osaltaan Liikenne- ja viestintäministeriön hankintapäätöksen mukaisen Flybe Finland Oy:n tarjouksen ajalle 1.1.2014 - 31.12.2015 siten, että kaupunkien maksuosuudet jaetaan suhteessa 50/50.

Liikenne - ja viestintäministeriön tekemä arvio lentoliikenneyhteyden  kokonaiskustannuksista ilman arvonlisäveroa on kahdelle vuodelle yhteensä 5 186 086 euroa. Vuositasolla kustannus olisi siis 2 593 043 euroa. Kustannuksia saattaisi nostaa polttoaineen hinnannousu tai matkustajamäärien putoaminen. Tukitarve saattaisi myös pienentyä mikäli matkustajamäärät kasvaisivat.

Itä-Savon uutinen: Savonlinna ostaa neljännesmiljoonalla eurolla lentolippuja

Lue myös: