Southwestin 737-700 nokalleen LaGuardiassa

737_southwestSouthwest Airlines -yhtiön Boeing 737-700 -matkustajakone (N753SW) päätyi keulaosansa varaan LaGuardian lentokentällä New Yorkissa. Ilmeisesti sen nokkateline petti laskussa. Koneen miehistö ei ilmoittanut ongelmista lähestymisvaiheessa.

Vaikuttaakin siltä, että nokkatelineen pettäminen tuli yllätyksenä. Pelastuspalvelu hälytettiin vasta kun lennonjohtaja näki onnettomuuden.

Kone lähestyi normaalisti suoraan reitiltä. Lisäksi LaGuardiaan saapuvat ja telinevian havaitsevat koneet hakeutuvat yleensä tekemään laskun jollekkin toiselle kentälle, missä on pidempi kiitotie.

Southwest 345 laskeutui LaGuardian kiiitotielle 04 noin kello 17.40 paikallista aikaa tunti 51 minuuttia kestäneen lennon jälkeen. Kone oli tulossa Nashvillestä mukanaan 150 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

LaGuardian kiitotie 04/22 on 2 134 metriä pitkä. Turvakameran videossa kone liikkuu nokka maassa kovalla nopeudella vetäen perässään suurta kipinäpilveä. Sen perässä vierii irronnut nokkatelineen rengas.

Kipinnöinnistä huolimatta tulipaloa ei kuitenkaan syttynyt. Matkustajat evakuoitiin koneen takaovien liukujen kautta pelastusyksikköjen varmentaessa tilannetta.

Viisi matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä loukkaantui lievästi onnettomuudessa ja sen jälkeisessä evakuoinnissa. Tapaus aiheutti viivästyksiä LaGuardian liikenteeseen. Koko kenttä oli suljettuna tunnin verran. Onnettomuuskiitotie avattiin tiistaiaamuna.

Onnettomuustutkintavirasto NTSB on lähettänyt tutkijansa paikalle ja on kertonut tekevänsä tapauksesta täysimittaisen tutkinnan. Myös Boeing seuraa tilannetta.

Southwest on maailman suurin 737-operaattori. Sillä on lähes 600 koneen eri versiota laivastossaan. Lisäksi yhtiöllä on tilauksia ja tilausvarauksia miltei yhtä suuresta määrästä. Tulossa on myös 737 MAX 7 ja MAX 8 -versoita.

 

 Video laskusta: Flight Global

Kuva koneesta onnettomuuden jälkeen Twitterissä: shimmerskies