Sovintoehdotus Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtokiistassa - aikaraja keskiviikkona kello 15

ValtakunnansovittelijaFinnair, Palta sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry (AKT) ovat työstäneet sopua Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtokiistaan valtakunnansovittelijan johdolla. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti sovintoehdotuksesta  tiistai-iltana 15. helmikuuta noin kello puoli seitsemältä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on jättänyt sovintoehdotuksen Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtoja koskevassa kiistassa. Finnairia edustavan Paltan ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistystä edustavan AKT:n vastauksia ehdotukseen odotetaan keskiviikkona 16. helmikuuta kello 15.00.

"Finnairin matkustamohenkilöstöä koskevan työriidan osapuolet työstäneet sopua tiiviisti lakon välttämiseksi ja turvallisten lentojen mahdollistamiseksi sinivalkoisin siivin. Sovintoehdotus tänään, vastaus huomenna klo 15.", kommentoi valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Sovittelussa sovittelija toimii puheenjohtajana ja määrää prosessinjohdosta. Ensisijaisesti sovittelijan on pyrittävä johdattamaan osapuolet sovintoon näiden omien ehdotusten pohjalta. Mikäli tässä ei onnistuta, voi sovittelija tehdä sovintoehdotuksen, jonka hyväksymisestä päättävät osapuolet.

Valtakunnansovittelijan sovintoehdotus on kokonaisratkaisu, joka on joko hyväksyttävä tai hylättävä sellaisenaan. Sovintoehdotus sisältää elementtejä molempien osapuolten ehdotuksista. Kyseessä on siis kompromissiratkaisu.

AKT:n hallitus käsittelee sovintoesitystä keskiviikkona kello 12. Myös työnantajapuoli käy läpi ehdotuksen ja kertoo oman kantansa annetun aikataulun mukaisesti.

"Kiitämme rakentavasta sovittelusta! Annamme  työnantajapuolen vastauksen huomenna", kommentoi Palta sovintoehdotusta.

A330_tail_closeFinnair on neuvotellut matkustamohenkilökunnan työehdoista joulukuun 2021 alusta lähtien. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina 31. tammikuuta 2022 jolloin matkustamohenkilökuntaa edustava AKT kertoi Finnairin hakevan työehtojen heikennyksiä.

Työntekijöitä edustava AKT jätti lakkovaroituksen 7. helmikuuta. Finnair kertoi toivovansa kiistassa neuvotteluratkaisua ja ilmoitti hakevansa avaimia ratkaisun löytämiseen valtakunnansovittelijan vetämän vapaaehtoisen sovittelun kautta.

Mikäli sovintoehdotus hylätään saattaa edessä olla 22. helmikuuta alkava lakko. Valtakunnansovittelija voi yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kanssa tarvittaessa siirtää lakkoa enintään 14 vuorokaudella, jotta sovittelulle saadaan lisää aikaa. Mahdollinen lakko alkaisi annetun ilmoituksen mukaisesti Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla. MH

Lue myös: