Suihkumoottorit ja ukkonen jylisivät lauantaina Rissalassa

TDS_Mig21Vaihteleva sää antoi oman leimansa Suomen ilmailuliiton vuoden 2016 päälentonäytökselle Kuopion Rissalan lentokentällä. Yleisölle riitti nähtävää ja koettavaa historiallisista koneista nykypäivän ensilinjan hävittäjiin, joista taivaalla nähtiin F/A-18 Hornet ja JAS 39 C Gripen. Taivaalla havaittiin myös Rissalan historiasta tuttu nuolimuoto.

Lauantaiaamun sääennusteet saivat varmasti monet näytösvieraat jäämään kotiin mutta todellisuudessa sade jäi ennusteisiin nähden vähäiseksi ja pilvikorkeus mahdollisti ohjelman läpiviennin.

TDS_NH90_1Pahimmat sateet ja jyrähtelevä ukkonen kiersivät näytösalueen. Jopa aurinko ja sinitaivas pilkahtelivat aamun jälkeen useaan otteeseen.

Sadekuurojen lomassa edennnyt aamu käynnistyi Suomen Ilmailuliiton puheenjohtajan Petteri Tarman tervehdyksellä ja aina upean Douglas DC-3 -matkustajakoneen saapumisella. Aamusta esityslinjalla nähtiin vesikoneen nousu trailerin päältä sekä Kuopion lennokkikerhon suurten lennokkien esityksiä.

TDS_H215_1Säätilan takia ohjelmasta jäi pois mm. laskuvarjohypyt ja historiallisen Gloster Gauntletin esitys, koska kone ei tuuliolosuhteiden takia päässyt paikalle.

Peruutusten listalle liittyi jo perjantaina myös Luftwaffen Eurofighter pari sekä niitä tukenut Transall-kuljetuskone. Lentoposti.fi:n saamien tietojen mukaan Kuopioon oli tulossa myös yksi jättimäinen yllätysvieras, joka kuitenkin peruttiin mahdollisesti jopa poliittisen tilanteen takia.

TDS_yleiso_1Päivän jatkui matalan pilvikorkeuden ja sadekuurojen aikaan helikopterien esityksillä. Maavoimien MD500:n jälkeen esityslinjalla nähtiin NH90-kuljetushelikopteri.

Niitä seurasi Rajavartiolaitoksen uusi H215 -helikopteri, joka hyödynsi esityksessään Juurusveden läheisyyttä ja esitteli Bambi Bucket -sammutussäiliönsä toimintaa.

Ilmatieteen laitoksen osastolla kysyimmät asiat olivat sateen aikana koska sade taukoaa ja auringon pilkahdellessa, että koska sataa taas. Osastolla esiteltiin myös tuoretta sääoppia harrasteilmailijoille -oppimateriaalia, joka on tehty yhteistyössä Trafin kanssa.

TDS_HW_soolo_1Toimintaansa alueella esittelivät mm. Suomen Ilmailumuseot, joiden uudehkossa esittelykontissa kulkee mukana Hawk-suihkuharjoituskoneen ohjaamo-osa. Samalla mukana on myös museokauppa.

Ilmailutuotteita tapahtumassa näytösvieraille kauppasivat myös suositut Aviation Shop ja aiemmin SIL Shoppina ja Ilmailukauppana tunnettu Hobby Center.

Lentokouluista toimintaansa esittelivät Patria Pilot Training, Salpauslento ja Suomen Ilmailuopisto, jonka Embraer Phenom nähtiin myös lentonäytösosuudessa.

TDS_BalticBees_TO_1Taivaalla nähtiin kotimaisen siviilitaitolennon ylpeys Arctic Eagles sekä Ilmavoimien Valmet Vinka ja Bae Systems Hawk -soolot.

Niiden jälkeen taivaalle nousi yksi näytöksen pääesiintyjä eli värikkäät Baltic Beesin L-39C Albatross -koneet.

Iltapäivän kattauksessa oli mukana myös Valtion Lentokonetehdas Viima II -koulukone, joka on ensimmäinen jäsen Suomeen suunnitellusta historiallisesta lentävästä laivueesta.

TDS_TyphoonIlmavoimien hävittäjähankinta näkyi vahvasti Kuopiossa, kun kaikki viisi hävittäjävalmistajaa olivat paikalla esittelemässä ratkaisujaan. Saabin JAS 39 C Gripenin lisäksi monitoimihävittäjänsä toi paikalle BAE Systems, joka edustaa Eurofighter Typhoonia.

Amerikkalaisvalmistajat Lockheed Martin ja Boeing olivat paikalla toisistaan poikkeavalla strategialla. F-35-konetta valmistava Lockheed Martin esitteli yleisölle konettaan Cockpit Demostrator -simulaattorillaan, kun Boeing oli lähes piiloutunut VIP-teltan tiloihin.

TDS_rafale_1Ranskalainen Dassault ja sen monitoimihävittäjä Rafale näkyivät oman osastonsa lisäksi melkoisesti panostaessaan oransseihin lippalakkeihin, joita oli viikonlopulle varattu jaettavaksi huimat 12 000.

Suihkumoottorin jylyä näytöslinjalle toivat päivän loppupuolella esiintyneet Midnight Hawks ja Romanian MiG-21 Lancer.

TDS_Gripen_2Mukana olleista viidestä hävittäjävalmistajasta ainoana ilmassa nähtiin Ruotsin ilmavoimien nykyinen JAS 39 C Gripen Stefan Kaarlen ohjastamana. Hän on lentänyt Gripenillä yli 2000 lentotuntia.

Viimeisenä esiintyneen Suomen Ilmavoimien Hornetia komensi sooloesityksen aikana upeasti Kuopion oma poika kapteeni Ville Hirvonen.

TDS_osprey_visits Lentokonevierailut olivat suosittuja ja jonoa muodostui ajoittain mm. MC-130J Commando II -kuljetuskoneen ja CV-22B Osprey -tiltrotorin luo. Myös saksalaisten merivalvontakone P-3 Orion keräsi ulkopuolelleen melkoisesti ihmettelijöitä.

Järjestäjä ei ole vielä vahvistanut omaa lukuaan lauantain näytösvieraiden määrästä. Laajalla näytösalueella oli varoivaisten arvioiden mukaan kuitenkin noin 3000-5000 näytösvierasta.

Tapahtuma jatkuu vielä sunnuntaina 19. kesäkuuta kello 10.00 alkaen.
 

TDS_H215_2TDS_AE_1

 

 

 

 

 

 

TDS_Gripen_1 TDS_Viima

 

 

 

 

 


TDS_Gripen_3

 TDS_HN_1

 

 

 

 

 

TDS_commando_visits 

 

 

 

 

 

Lue myös aiempia Lentoposti.fi-juttuja Rissalan näytöksen valmisteluvaiheesta:

Bell Boeing V-22 -tiltrotor saapui Rissalan näytökseen - HX-hävittäjävalmistajat kiinnostivat mediaa

Vuoden päälentonäytös rakentumassa Rissalaan - ensimmäiset koneet harjoittelivat torstaina