Bell Boeing V-22-tiltrotor saapui Rissalan näytökseen - HX-hävittäjävalmistajat kiinnostivat mediaa

Perjantai_tourdesky_16_2Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen ammattilaispäivä järjestettiin perjantaina. Sitä rytmittivät  koneiden saapumiset, esiintyjien harjoituslennot, mediatilaisuudet ja sadekuurot. Odotetuin tulija oli Bell Boeing CV-22B Osprey -tiltrotor, jota ei ole ennen Suomessa nähty.

Lentonäytöksessä aina tärkeä sää oli perjantaina varsin epävakainen. Aurinkoakin nähtiin, mutta myös rankka sade tuulenpuuskineen piiskasi näyttelyaluetta. Päivän harjoitteluohjelma saatiin kuitenkin vietyä läpi lähes suunnitelmien mukaisesti.

Perjantai_tourdesky_16_1Kuopion seudulla vuosikymmenten aikana tutuksi tullut MiG-21:n jylinä palasi vielä kerran Rissalan taivaalle, kun kaksi Romanian ilmavoimien MiG-21 Lancer -hävittäjää saapui Rissalaan.

Päivän aikana paikalle lensi runsaasti muitakin ilma-aluksia. Ruotsista saapui ensi kertaa suomalaiseen ilmailutapahtumaan sikäläisen version mukainen NH Industries NH90 -helikopteri.

Versio eroaa suomalaisesta serkustaan erityisesti korotetun runkonsa ansiosta.  Se on 24.5 cm korkeampi kuin muissa NH90-helikoptereissa. Näin matkustamoon on saatu enemmän tilaa.

Ensi kertaa Suomessa vieraileva Yhdysvaltain ilmavoimien Bell Boeing CV-22B Osprey -tiltrotor (12-0063) antoi odottaa itseään aina illan suuhun asti. Tämän lentokoneen ja helikopterin ominaisuuksia yhdistävän erikoisen ilma-aluksen tuloa edelsi rankka sadekuuro, joka ajoi spotteripassin lunastaneet noin 50 valokuvaajaa katon (tai jotkut siiven) alle.

Perjantai_tourdesky_16_4Kun Ospreyn aivan omalaatuinen putputtava ääni alkoi kuulua, kuvaajat ryntäsivät suojistaan uudellee asemiin. CV-22B lensi leijunnassa kiitotietä pitkin ja laskeutui rullaustien alkuun (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi).

Kun oikea maanäyttelypaikka oli saavutettu rullaamalla, Ospreyn suuret roottorit taitettiin suppuun ja kääntyvät moottorit asetettiin vaakatasoon.

Perjantai_tourdesky_16_3Kaikki viisi Ilmavoimien Hornetille seuraajaa etsivään HX-hankkeeseen osallistuvaa hävittäjävalmistajaa ovat Rissalassa mukana omilla osastoillaan. Niissä järjestettiin perjantaina tiedotustilaisuuksia ja medialla oli muutenkin mahdollisuus tutustua vaihtoehtoina oleviin koneisiin.

Saabin suuren chalet-rakennuksen vieressä esitellään kaksipaikkaista JAS 39 D Gripen -hävittäjää. Se edessä on runsas valikoima konetyyppiin tarjolla olevaa aseistusta.

Perjantai_tourdesky_16_5Vastapäätä on Eurofighter Typhoonia markkinoivan BAE Systemsin osasto. Sen kummallakin puolella on Royal Air Forcen Typhoon.

Saksan Luftwaffen Eurofighterit sen sijaan peruivat tulonsa Rissalaan operatiivisista syistä. Gripen nähdään myös taivaalla, Typhoonit maanäyttelyssä.

Lockheed Martinin F-35 Lightning II -simulaattoriin riitti ajan varanneita tutustujia jonoksi asti. Näyttelyaluetta puolestaan värittivät Dassault Rafalea markkinoivat oranssit lippalakit. Niitä jaettiin runsaasti yhtiön osastolla, jossa on esillä 1:5 -pienoismalli koneesta. Boeingin F/A-18 Super Hornet sen sijaan ei vielä perjantaina ollut näkyvästi mukana.

Lentonäytösalueelle on perjantaina valmistunut laaja esittely- ja myyntitelttojen alue. Mukana on varsin laaja kattaus erilaisia toimijoita tivolista ammattitason lentokouluttajiin. Nähtävää on siten luvassa runsaasti. 

Viikonlopun sääennusteita kuvannee edelleen parhaiten termi "epävakaa". Melko varmasti luvassa on sadekuuroja, joten näytökseen suuntaavien kannatta ottaa se huomioon varusteissaan. Teksti ja kuvat Tero Tuominen

Lue myös: