CV-22B Osprey -tiltrotorin paluulento keskeytyi tekniseen vikaan - kone jäi Rissalaan

Osprey_200616Suomessa ensimmäistä kertaa viikonloppuna nähdyn Bell Boeing CV-22B Osprey -tiltrotorin vierailu venyy ennakoitua pidemmäksi. Tämä lentokoneen ja helikopterin ominaisuudet yhdistävä ilma-alus ehti maanantaina nousta kotimatkalle, mutta palasi takaisin Rissalan kentälle vain runsaan 10 minuutin lennon jälkeen.

CV-22B osallistui Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen viikonloppuna Kuopion lentoasemalla Rissalassa. Yhdysvaltain ilmavoimien erikoisjoukkojen kuljetuksiin käyttämä Osprey (12-0063) saapui Suomeen perjantai-iltana ja se oli mukana viikonlopun maanäyttelyssä (kuva alla, klikkaa suuremmaksi).

TDS_osprey_visitsMaanantaisen lyhyen lennon ja puoli yhdentoista maissa tehdyn laskun jälkeen miehistö tutki tiltrotorin oikeaa moottori-alennusvaihteisto -kokonaisuutta (otsikkokuvassa). Lennolla oli saatu indikaatio öljynpaineen laskusta. Joskus tällaiset ilmoitukset johtuvat sensorivioista, mutta nyt löytyi merkkejä öljyvuodosta.

CV-22B Osprey jäi siten Rissalan lentoasemalle odottamaan varaosia Englannista. Miehistö siirtyi vuokra-autoilla majoitukseen Kuopioon. Odottelun pituudesta ei ole tietoa, mutta se saattaa olla useita päiviä.

Perjantai_tourdesky_16_2Vaaratilanteesta ei ollut kyse. Tiltrotor palasi kentälle edelleen kahdella moottorilla lentäen. Jos toinen moottori olisi jouduttu sammuttamaan, V-22 lentää yhdelläkin sillä koneen proprotorit on yhdistetty siiven sisällä kulkevalla akselilla.

Muut näyttelyyn osallistuneet koneet pääsivät maanantain aikana kotimatkoilleen. Paikalle jäi vain Rajavartioston AgustaWestland AW119 Koala -helikopteri, joka lennetään kotikentälleen Joensuuhun etukäteissuunnitelman mukaan vasta huomenna. T.T.

Lue Lentoposti.fi -juttuja Rissalan näytöksestä: