Suomen Hornetit harjoittelevat Itämerellä RAF:n Typhoonien kanssa

typhoon_raf_crowcopyrightSuomen Ilmavoimat ja Englannin kuninkaalliset ilmavoimat harjoittelevat yhdessä Itämeren yllä heinä-elokuun vaihteessa. Kahdenväliset koulutustapahtumat tukevat kustannustehokkaasti Ilmavoimien hävittäjäohjaajakoulutusta ja puolustuskyvyn kehittämistä.

Suomesta koulutustapahtumiin osallistuu 2 - 4 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjää. Ne tukeutuvat Pirkkalan ja Rissalan kotitukikohtiin.

RAF (Royal Air Force) puolestaan osallistuu harjoitukseen 2 - 4 Eurofighter Typhoon -hävittäjällä. Ne ovat tällä hetkellä Viron Ämarin tukikohdassa osana NATO:n Baltic Air Policing -tehtävää, mutta Typhoonit saattavat tukeutua myös Pirkkalaan ja Rissalaan.

ilmavoimien mukaan koulutustapahtumien lentotoiminta tapahtuu Suomessa sijaitsevilla harjoitusalueilla ja harjoituksissa lennetään pääasiassa meren päällä. Tarvittaessa, esimerkiksi säätilanteen niin vaatiessa, lentotoiminnassa voidaan käyttää myös muita harjoitusalueita Etelä- ja Keski-Suomessa.

Ensimmäistä lentotehtävää on suunniteltu torstaille 30. heinäkuuta.

FAF_HN_2Hävittäjät kohtaavat rajatulla harjoitusalueella ja suorittavat ennalta sovitun lentotehtävän. Luonteeltaan toiminta on samantyyppistä kuin viikoittain Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmatiloissa pohjoisessa toteutettava Cross Border Training -harjoittelu.

Kahdenvälisen koulutus- ja harjoitusyhteistyön tavoitteena on kouluttaa hävittäjäohjaajia toimimaan ilmasta ilmaan- ja ilmasta maahan -tehtävissä erityyppisen kaluston kanssa. Lisäksi tavoitteena on kansainvälisen toiminnan edellyttämien erityispiirteiden harjoitteleminen.

Naton Baltiasta toimivien lento-osastojen kanssa tehtävä harjoitusyhteistyö on puolustusministeriön hyväksymän puolustusvoimien vuoden 2015 harjoitussuunnitelman mukaista toimintaa.

Edellisten lisäksi Eurofighter Typhoon on yksi ehdokas Suomen HX-hankkeessa, jolla etsitään seuraajaa nykyiselle hävittäjäkalustolle. Harjoitusten aikana voidaankin myös verrata nykykaluston suorituskykyä Eurofighter Typhooniin.

Lue myös: