Suomen Ilmailumuseolle merkittävä lahjoitus - Saab haastoi muut toimijat mukaan

IM_Saab_1Puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saab on tehnyt 50 000 euron lahjoituksen Suomen Ilmailumuseolle. Ruotsalaisyhtiö haastaa lahjoituksellaan muut toimijat mukaan tukemaan suomalaisen ilmailuperinnön säilyttämistä. Samalla Saab tukee myös käynnissä olevaa Uusi Ilmailumuseo -hanketta.

Saab lahjoittaa 50 000 euroa Suomen Ilmailumuseon toimintaan Ilmailumuseoyhdistys ry:n täyttäessä 50 vuotta 4. joulukuuta 2019. Lahjoituksensa myötä Saab kannustaa yrityksiä ja kaikkia yksityisiä toimijoita mukaan lahjoituksiin museon toiminnan tukemiseksi.

IM_Saab_2Saab on nyt antanut merkittävästi tukea kaikkia puolustushaaroja edustaville museoille. Ilmailumuseo on Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardbergin mukaan tärkeä osa Suomen ilmailun historiaa, sekä samalla myös Saabin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Ilmailumuseo käyttää lahjoituksen lyhentämättömänä toimintaansa.

 "Luonnollisesti on toivottavaa, että muutkin lähtisivät mukaan tähän haasteeseen. On kansallinen intressi saada ilmailumuseolle asianmukaiset tilat. Olemme ilahtuneita jos muut toimijat ottavat haasteemme vastaan", kertoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

 "Tämä on jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun tuemme Suomen museotoimintaa. Kaksi vuotta sitten Saab teki merkittävän lahjoituksen Hangon Rintamamuseolle ja viime vuonna tuimme merivoimien perinteitä vaalivaa Forum Marinumia. Luonnollisesti muistamme myös ilmailuperinteitä lahjoittamalla Suomen Ilmailumuseolle", jatkaa Gardberg.

im_Saab_3”Saabilla on ollut tärkeä rooli Suomen ilmailuhistoriassa ja Suomen Ilmailumuseo on
luonnollinen kumppani meille. Meillä on ollut merkittävä osuus Suomen ilmailuhistoriassa alkaen talvisodan aikaisista hävittäjistä aina Safir -koulukoneisiin ja Draken-hävittäjiin”, täsmentää Gardberg

"Saabilla ja Suomen Ilmailumuseolla on myös pitkät perinteet yhteistyön saralla. Suomi 100 -vuonna olimme tukemassa Suomi 100 -juhlalentonäytöstä museon yhteistyökumppanina. Saab suunnittelee jatkoa myös nykyisille näyttelyille Suomen Ilmailumuseossa", valottaa Gardberg Saabin suunnitelmia.

Suomen Ilmailumuseon Aviakabinetissa on ollut vuoden 2019 alusta lähtien esillä Saabin historiasta ja nykyipäivästä kertova Yli 80 vuotta ilmaa siipien alla -näyttely. Kyseinen Saabin historiasta kertova näyttely nähtiin museolla ensikerran jo vuonna 2017.

Ilmailumuseon pysyväisnäyttelyssä on esillä lisäksi Saab 35 Draken -hävittäjä, Saab 91 Safir -koulukone sekä Drakenin eturunkoon rakennettu ohjaamosimulaattori.

Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen pitää lahjoitusta erittäin merkittävänä. Illikainen kiittää Saabia niin lahjoituksesta kuin myös pitkästä yhteistyöstä suomalaisen ilmailun hyväksi.

IM_Saab_5”Suomen Ilmailumuseo on historiansa suurimman muutoksen edessä. Uuden museokeskuksen perustaminen on yksityiselle, säätiöpohjaiselle museolle valtava taloudellinen haaste. Saabin lahjoitus kertoo ilmailualan yritysten halusta osallistua alan historian tallennukseen ja esittelyyn”, uskoo Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen.

”Suomen Ilmailumuseo on juuri nimetty valtakunnalliseksi vastuumuseoksi ja valtion tukea on tarkastettu ylöspäin, mistä olemme iloisia. Lisäksi Vantaan kaupungin kanssa haemme museolle uutta sijaintia ja toimitiloja. Julkinen tuki ei kuitenkaan yksin riitä – ja mitä vankempi yhteistyöpohja, sitä vaikuttavampi Ilmailumuseon uudistuksesta tulee”, avaa Illikainen.

IM_Saab_4"Saabin tekemällä lahjoituksella on siis keskeinen merkitys Ilmailumuseolle jo senkin takia, että se kertoo positiivisesti siitä miten eri alan yritykset voivat olla mukana tukemassa museotoimintaa ja kulttuuriperintötyötä. Tämä täydentää vapaaehtoispohjalta toimivan
Ilmailumuseoyhdistys ry:n ansiokasta tukea ja perinnetyötä", jatkaa Ilikainen.

 "Erilaisia vastikkeellisia yhteistyösopimuksia on ollut aiemminkin. Puhtaasti lahjoituksena mainittakoon vuoden 2016 yksityishenkilöltä saatu 250 000 euron lahjoitus. Saimme samana vuonna myös toisen lahjoituksen asunto-osakkeen muodossa, jonka tuotto oli hieman alle 100 000 euroa", kertoo Illikainen aiemmista suurlahjoituksista.

Suomen Ilmailumuseon nykyiset tilat sijaitsevat kovaa vauhtia kehittyvän Vantaan Aviapoliksen alueella. Vuokrasopimus on päättymässä jatkoajan jälkeen vuoden 2028 lopussa. Käynnissä on Uusi Ilmailumuseo -hanke, jossa etsitään uusia tiloja tai tonttia uudisrakennukselle uutta museokeskusta varten yhdessä Vantaan kaupungin kanssa. Mahdollisesti alkuvuodesta 2020 tiedetään jo minne Uusi Ilmailumuseo voisi syntyä.

Ilmailumuseo_entrance_2"Käynissä olevalla Uusi Ilmailumuseo -hankkeella pyritään ratkaisemaan suurin haaste eli tilan tarve. Tavoitteet uusien asianmukaisten tilojen hankkimiseksi ovat korkealla. Haemme samalla uusia yhteistyökumppaneita sekä erilaisia yhteistyömuotoja", kommentoi Illikainen suurhanketta.

Aiemmalle museohankkeelleen Ilmailumuseo sai valtiolta lupauksen kolmesta miljoonasta eurosta investointirahoituksena. Sen ehtona oli kahden miljoonan omarahoituksen hankinta. Nyt käynnissä olevan hankkeen osalta rahoitusta tulee kuitenkin hakea uudelleen.

 Vantaan kaupungin kanssa selvitettävän uuden Ilmailumuseon sijainnin lisäksi käynnissä on keskusteluita eri osapuolten kanssa myös uuden kokoelmakeskuksen sijainnista. Nykyisin Ilmailumuseolla on esillä ns. varastonäyttely, jossa lähes kaikki kokoelman koneet ovat esillä. Jatkossa kokoelmakeskuksen avulla näyttelyistä voitaisiin rakentaa helposti erilaisia, kun koneille ja näyttelyesineille olisi tarjolla varastotilaa.

Lahjoituksen Ilmailumuseolle tehnyt Saab on mukana käynissä olevassa Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky. Muut mukana olevat HX-ehdokkaat ovat Lockheed Martin, BAE Systems, Boeing ja Dassault.

Lahjoituksellaan Saab haastaa mukaan kuitenkin myös muita toimijoita Suomessa. Luonnollisimmat tukijat löytyvät Ilmailualalta ja niitä voisivat olla mm. lentokenttäyhtiö Finavia sekä Finnair, joka viettää 100-vuotisjuhliaan vuonna 2023.

Lue  myös: