Suomen ilmailumuseot suunnittelevat kokoelmakeskuksen rakentamista Vesivehmaalle

ilmailumuseo_nayttelySuomen ammattimaiset ilmailumuseot, Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmavoimamuseo ovat jo vuosien ajan selvittäneet mahdollista sijoituspaikkaa ja rahoitusmahdollisuuksia yhteiselle kokoelmakeskukselle. Nyt voimavarat keskitetään yhteistyössä Vesivehmaan lentokentälle.

 

 Kaikkia suomalaisia ilmailumuseoita on jo pitkään vaivannut krooninen pula asiallisista säilytystiloista. Sopivaa paikkaa on etsitty vuodesta 2012 lähtien. Selvitystyötä on tehty useissa kohteissa, joista loppusuoralla olivat mm. Kauhava ja Vesivehmaa.

Ratkaisevana asiana nähtiin erityiseti Asikkalan kunnan tuki sekä kentän keskeinen sijainti suhteessa molempiin museoihin. Ne tukevat omalta osaltaan kokoelmakeskushankkeen eteenpäin viemistä.

Asikkalan Vesivehmaalla sijaitseva sodanaikainen lentokenttä tarjoaa hyvät lähtökohdat kokoelmakeskuksen suunnittelulle.


Päijät-Hämeen Ilmailumuseon halli sai uuden omistajan

Suomen ilmailumuseosäätiö ostaa Asikkalan kunnalta Vesivehmaan lentokentällä sijaitsevan lentokonehallin ja hallirakennuksen määräalan vuokraoikeuden. Kauppa on hyväksytty 21. maaliskuuta 2016 Asikkalan kunnanhallituksen kokouksessa.

Kaupan myötä Suomen Ilmailumuseo pääsee mukaan kentän kehittämiseen.

Vesivehmaa_museohalli_10032016_SIM_Matias_LaitinenNyt hankittavassa vuonna 1941 valmistuneessa lähes 900 neliömetrin kokoisessa lentokonehallissa toimii Lahden Ilmasilta ry:n ylläpitämä Päijät-Hämeen Ilmailumuseo. Samalla Ilmailumuseosäätiön haltuun siirtyy vuokraoikeus noin 5100 neliömetrin maa-alaan.

Päijät-Hämeen Ilmailumuseossa on esillä pääosin Sotamuseon ja Ilmavoimien omistamia ilma-aluksia.

Hallin siirtyminen Suomen ilmailumuseosäätiön omistukseen ei aiheuta muutoksia museotoimintaan Vesivehmaalla. Kyseessä on lähinnä teknisen isännöinnin siirtyminen uusiin käsiin. Suunnitteilla ei kuitenkaan ole mitään laajamittaisia kunnostustöitä.


Tulevaisuuden kokoelmakeskus

Ilmailumuseot suunnittelevat rakentavansa Vesivehmaan lentokenttäalueelle yhtisen kokoelmakeskuksen. Museot hakevat hankkeelle rahoitusta yhteistyössä. Tavoitteena on tuhansien neliöiden kokoisen lämpimän hallitilan rakentaminen.

Tulevan uudisrakennuksen tilloja käytetään ilma-alusten ja muiden kokoelmien säilyttämiseen. Uusi tila mahdollistaisi muuttuvien näyttelyiden rakentamisen huomattavasti nykyistä helmpommin.

fias_15_su_1Kokoelmakeskukseen keskitetään mahdollisesti myös mm. lentokoneiden entisöintiä. Vesivehmaan lentokenttä mahdollistaa entistä paremmin myös lentävän museokonelaivueen kehittämisen.

Suomen Ilmailumuseo toimii lentokoneita entisöivän Phil Lawtonin museokonehankkeessa yhteistyökumppanina ja asiantuntijana. Lawton pyrkii rakentamaan Suomeen lentävän museokonelaivueen.

Sen ensimmäinen jäsen on  Valtion lentokonetehtaan valmistama Viima II -koulukone, jonka odotetaan olevan lentokunnossa kesän 2016 lentonäytöksissä.

Lue myös: