Suomen Ilmailupalvelut laajensi Zlin Aviationin lentokoneiden maahantuontiin

Zlin_ShockCub_1Suomen Ilmailupalvelut Oy (SIP) laajensi valikoimaansa ja on syksyn 2018 alusta lähtien edustanut tšekkiläisen Zlin Aviationin Savage-koneita Suomessa sekä Ruotsissa ja Norjassa. Kyseessä on ns. UL-luokkaan Piper Super Cubin pohjalta kehitetty lentokone, joka soveltuu vaikka vesikoneeksi.


"Kaikki Zlin-mallit Classic, Cub, Cruiser, Shock Cub ja Shock Ultra sopivat myös vesi- ja suksikoneiksi. Näistä Shock Cubia eikä Shock Ultraa ei ole vielä asennettu kertaakaan kellukkeille koska ovat niin uusia malleja. Suomeen tuleva Shock Cub on kuitenkin tarkoitus laittaa kellukkeille",  avaa Suomen Ilmailupalvelut Oy:n toinen omistaja Antti Mähönen uuden konemalliston edustusta.

Zlin_Savage_1"Huomioitavaa on myös, että uudet korkeammat painorajat ultrakevyille vaikuttavat myös siihen, millaisilla varusteilla koneen saa kellukevarusteiseksi. Uudet painorajat eivät kuitenkaan ole vielä voimassa", jatkaa Mähönen.

"Nykyisin Suomessa lentää nykyisin jo ainakin yksi Savage Cruiser -vesikone ja nyt meillä on kaksi Zlin-konetta jo tilausjonossa. Toimitusaika on tällä hetkellä noin kuusi kuukautta ja tilauksessa olevat koneet saapuvat Suomeen kesäksi 2019", jatkaa Mähönen myynnin käynnistymisestä.

Zlin_ShockCub_sivusta_SIPSIP airvioi myyvänsä vuosittain 2-5 konetta Suomeen ja lisämarkkinoita lienee tarjolla myös Ruotsin ja Norjan markkinoilta, joilla yhtiö edustaa Zliniä Suomen lisäksi. Zlin Savage Classic -koneen alkaen hinta on hiemat reilut 66 000 euroa ja Savage Shock Cub in hinta on reilut 96 000 euroa varustelusta riippuen.

"Malliston uusin kone Shock Cub on varta vasten kehitetty ns. puskalentokäyttöön. Koneesta löytyykin mm. solakot, vortex generatorit, slotted-laskusiivekkeet, iskunvaimennettu laskuteline sekä suuret 29-tuumaiset tundrapyörät. Kävimme koelentämässä tätä kyseistä lentokonetta Tšekeissä. Koneen STOL (Short Take-Off and Landing) -ominaisuuksista kertonee jotain se, että koneella pystyi roikottelemaan sileänä vaakalentoa vain 35km/h nopeudella ilman ongelmia", kuvailee Mähönen koneuutuutta.
 

Zlin_ShockCub_ohjaamo_SIPVuonna 2012 perustettu Suomen Ilmailupalvelut Oy on syksystä 2013 lähtien toiminut myös Pipistrelin maahantuojana. Viimeisin Suomeen hankittu Pipistrel on Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen Alpha Electro.

SIP:n aiemmin omistama Pipistrel Alpha OH-U664 on myös siirtynyt Malmin lentoasemalle. Niiden lisäksi Suomeen tuli vuoden 2017 aikana jo ensimmäinen LSA-luokan Pipistrel Virus SW121 (OH-JTP). SIP:n käytössä on nykyisin uusi Alpha OH-U681. Maahantuonnin lisäksi Suomen Ilmailupalvelut tarjoaa myös laajasti lentokoulutuspalveluita.

Lue myös: