Suomen ja Ruotsin Ilmavoimat harjoittelevat Kauhavalla

FAF_HN_2Suomi ja Ruotsi järjestävät yhteisen lentoharjoituksen Kauhavalla huhti-toukokuussa. Final-loppusotaharjoitukseen osallistuu molempien maiden ensilinjan hävittäjien lisäksi myös harjoitushävittäjiä.

Final- harjoituksessa 28. huhtikuuta - 9. toukokuuta lennetään 11 Hawkilla ja kahdella F/A-18 Hornetilla. Ruotsi osallistuu harjoitukseen toisella harjoitusviikolla 5.–9. toukokuuta kuudella SK 60 -suihkuharjoituskoneella ja kahdella JAS 39 Gripen -hävittäjällä. Lisäksi harjoituksessa lennetään Vinka- ja Learjet-koneilla.

Lentotoimintaa operoidaan kello 9.00 - 16.00 välisenä aikana Kauhavan - Oulun - Jyväskylän - Tampereen väliselle harjoitusalueelle. Harjoituksessa lennetään lentokoulutusohjelmien mukaisia lentoja matalilla lentokorkeuksilla.

SK 60 -koneet saapuvat Kauhavalle perjantaina 2. toukokuuta ja lentävät iltapäivän aikana tutustumislennot Kauhavan tukikohdan lähialueella. Gripenit tukeutuvat harjoituksen ajan Kallaxin tukikohtaan Ruotsissa.

Suomen ja Ruotsin ilmavoimilla on lentokoulutus- ja harjoitustoiminnassaan monia yhteneviä intressejä. Suomen Hornetit ja Ruotsin pääkaluston muodostavat Gripen-hävittäjät osallistuvat miltei viikoittain yhteisiin CrossBorder Training -lentotoimintaharjoituksiin maiden pohjoisosissa.

Final-harjoituksissa pyritään luomaan lento-oppilaille mahdollisimman realistinen kuva taistelulentäjän työstä poikkeusoloissa. Loppusotaharjoituksia järjestetään Suomessa joka vuosi ja ruotsalaiset osallistuvat harjoitukseen nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran Ruotsi oli mukana vuonna 2012.