Suomi haluaa ostaa ATACMS-tykistöohjuksia – kantama jopa 300 kilometriä

ATACMS_usarmyYhdysvaltain ulkomaisista asekaupoista vastaava Defense Security Cooperation Agency (DSCA) on tehnyt kongressille ilmoituksen, joka koskee mahdollista ohjuskauppaa Suomeen. Kyseessä olisi maavoimille viitisen vuotta sitten hankittuihin MLRS-raketinheittimiin sopiva M-39 Block 1A Army Tactical Missile System eli ATACMS-tykistöohjus. Suomen hallituksen pyytämä toimitus käsittäisi toteutuessaan enintään 70 ohjusta.

Jos Yhdysvaltain kongressi hyväksyy ATACMS-kaupan, se toisi Suomen puolustusvoimille aivan uuden kaukovaikuttamisen kyvyn. Asejärjestelmän kantomatka on jopa 300 km.

Suomi hankki Hollannista 22 käytettyä amerikkalaisvalmisteisteista ja tela-alustaista M270 MLRS -raketinheitintä (Multiple Launch Rocket System). Ne toimitettiin vuonna 2007. Järjestelmän hankinta liittyy poliittisten päätösten takia tuhottavaksi määrättyjen jalkaväkimiinojen korvaamiseen.

Yksi MLRS-lavetti kuljettaa 12 rakettia, joiden kantomatka on 30 kilometriä. Rypäleaseiden vastustus on kuitenkin estänyt tehokkaimpien rakettityyppien käyttöönoton Suomessa.

MLRS:n kaksi kuuden raketin kasettia voidaan korvata kahdella ATACMS-tykistöohjuksella. Uutisen kuvassa MLRS laukaisee ohjuksen ja lavetin toisessa kasetissa on kuusi rakettia.

DSCA:n mukaan Suomi on kiinnostunut ohjusversiosta, joka varustettu yhdellä kiinteällä noin 250 kilon taistelukärjellä (unitary warhead). Ohjaus maaliin tapahtuu lennon loppuvaiheessa intertia- ja GPS-järjestelmien avulla.

Nyt DSCA:n kongressille ilmoittama mahdollinen kauppa maksaisi toteutuessaan ohjuksineen, varaosineen sekä huollon järjestelmineen noin 132 miljoonaa dollaria. Hintaan sisältyy myös koulutusta.

Suomen MLRS-raketinheittimille on jo aiemmin tilattu Lockheed-Martinilta päivitys, joka mahdollistaa myös ATACMS-ohjusten laukaisun. Sen mukana tulee myös kyky ampua GPS-ohjattuja raketteja. T.T.

 DSCA:n 4. kesäkuuta julkaisemasta tiedotteesta kertoi ensimmäisenä Talouselämä nettisivuillaan.