Suomi peruu ATACMS-ohjuksien hankinnan niiden kovan hinnan takia

ATACMS_usarmySuomen aikomus hankkia Lockheed Martin M57 Block 1A T2K ATACMS -tykistöohjuksia (Army Tactical Missile System) on kaatunut aseiden kalliiseen hintaan, kertoi Helsingin Sanomat lauantaina. Ohjuksilla olisi tuotettu pitkän kantaman vaikutuskykyä Maavoimien MLRS-raketinheittimien kasetteihin soveltuvilla ohjuksillla.

Suomen kiinnostuksen kohteena olleessa ATACMS-tykistöohjusversiossa olisi hyödynnetty  laukaisualustana Hollannista käytettynä Suomeen ostettuja M270 MLRS -raketinheittimiä (Multiple Launch Rocket System). Niissä yhden ohjuksen kasetti olisi korvanut kuusi kahdestatoista tavallisesta raketista

ATACMS:n kantama olisi ollut jopa 300 kilometriä. Suomen alunperin pyytämä toimitus olisi toteutuessaan käsittänyt enintään 70 ohjusta. Jopa 100 miljoonan euron kauppa osoittautui HS:n mukaan liian kalliiksi.

"Se on hyvin kallis ja jo vanhahko järjestelmä. Nyt pitää arvioida materiaalista kehittämistä kokonaisuutena", sanoi kaupallinen neuvos Arto Koski puolustusministeriön materiaaliyksiköstä Helsingin Sanomille.

Suomi oli kiinnostunut versiosta, joka varustettu yhdellä kiinteällä noin 250 kilon taistelukärjellä (unitary warhead). Ohjaus pistemaaliin tapahtuu lennon loppuvaiheessa intertia- ja GPS-järjestelmien avulla.

Suurin MLRS-hankintaan liittyvä ongelma on siinä, että vältellessään ns. rypäleaseita Suomi ei ilmeisesti voi hyödyntää järjestelmän tehokkainta M26-rakettia. Yksi sellainen kuljettaisi 644 M77 DPICM -ontelopanosräjähdettä (Dual-Purpose Improved Conventional Munitions) maalialueelle.

Yksi MLRS-ajoneuvo voisi siten 12 raketillaan kattaa neliökilometrin kaistan ja tuhota siltä kaiken hyökkäävän sotilasvoiman. Nyt Suomella on käytössä vain harjoitus- ja miinaraketteja.

Puolustusministeriö tähdentää tiedotteessaan, että MLRS-kalustoon tehty 40 miljoonan euron päivitys mm. ohjelmistoihin on tulevaisuuteen tähtäävä ratkaisu, eikä sitä ole tehty vain nyt peruttua ATACMS-hankintaa ajatellen.

Ammunnanhallintajärjestelmän päivitys on edellytys myös uusien GPS-ohjautuvien GMLRS-rakettien sekä tykistöohjusten ampumiseksi. T.T.

Helsingin Sanomien uutinen

Lue myös aiemmat Lentoposti.fi-jutut: