Suomi tiukentaa matkustusrajoituksia uudelleen sisä- ja ulkorajoilla - rajoitukset voimaan 24.8.

HEL_Twr_logo_2017_1Suomen hallitus linjasi neuvottelussaan 18. elokuuta rajaliikenteen rajoituksista.  Epidemiologiseen arvioon perustuen sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoituksia palautetaan Suomen ja usean valtion välillä. Muutokset tulevat voimaan 24. elokuuta 2020.

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen. 

Italian, Liettuan, Slovakian ja Viron 14 päivän ilmaantuvuusluku ylittää raja-arvon 8, mutta on tarkasteluhetkellä (15.8.2020) alle 10. Sisärajavalvontaa ei tämän vuoksi palauteta uudelleen Suomen ja näiden maiden väliseen liikenteeseen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle, sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Kaikki rajapäätökset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta.

"Suomen linja rajanylitysliikenteessä on siis yhä Euroopan unionin tiukin. Syy siihen on se, että olemme halunneet pitää kiinni Suomen verrattain hyvästä tautitilanteesta, jonka saavuttamiseksi jokainen tässä maassa on kuluneen vuoden aikana ponnistellut", totesi sisäministeri Maria Ohisalo twitterissä.

Edellisten muutosten lisäksi liikenne sallitaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen välillä, vaikka Ruotsi ja Norja ylittävät hallituksen asettamat taudin ilmaantuvuusluvun raja-arvot. Euroopan unionin komissio on korostanut jäsenvaltioiden yhtäläistä kohtelua epidemiatilanteessa. Paikallisten rajayhteisöjen osalta tästä periaatteesta voidaan tehdä poikkeus. 

Hallitus sai neuvottelussaan myös tiedoksiannon Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvien lentojen rajoittamisesta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee ratkaisun lentojen mahdollisesta keskeyttämisestä itsenäisesti ja tiedottaa päätöksestä.

Suomalainen voi aina palata Suomeen ja kyseisten lentojen keskeyttäminen voi johtaa erilaiseen reittivalintaan usean välietapin kautta. Erilaisilla matkasuunnitelmilla ja erillisillä lentolipuilla matkustavan alkuperäinen lähtömaa jää piiloon. Suorien lentojen matkustajia on tähän mennessä testattu Turussa jo useamman lennon ajan ja koronapositiiset on saatu näin selvitettyä.