Super Puma mereen Skotlannissa - neljä sai surmansa onnettomuudessa (videolinkki)

AS332_chchelicopter(päivittynyt) CHC Helicopterin Eurocopter AS332 L2 Super Puma -helikopteri on pudonnut tai tehnyt pakkolaskun mereen Shetlannin saarten lähellä Englannin pohjoisella merialueella. Kopteri oli kuljettamassa henkilöstöä öljylautalta maihin, kun se joutui veteen ja kaatui ylösalaisin. Kahdeksastatoista mukana olleesta on pelastettu 14 ja neljä sai surmansa.

CHC Helicopter on maailman suurimpia helikopteripalveluita tarjoavia yrityksiä. Yksi sen toimialoista on poraus- ja tuotantolauttojen huoltolennot merialueilla. Yhtiöllä on tukikohta Aberdeenissä Skotlannisssa. Onnettomuuskopteri oli lähtenyt lennolleen alunperin sieltä.

Total-öljy-yhtiön lennolla ollut Super Puma oli palaamassa perjantaina illansuussa Borgsten Dolphin -öljyntuotantoalustalta Sumburghin lentoasemalle (EGPB) Shetlannin saarille Skotlannissa. Aiemmin se oli laskeutunut toiselle tuotantoalustalle.

Super Puma putosi lähestyessään lentokenttää noin kello 18.30 paikallista aikaa. Kopterissa oli kahden hengen miehistö sekä 16 matkustajaa. Erään pelastetun kertomuksen mukaan kopteri olisi menettänyt yllättäen tehonsa ja laskeutunut mereen lähelle Sumburgh Head -niemeä.

Super Puma oli nopeasti kaatunut ylösalaisin. Tämä on usein tyyppillistä veteen laskeutuville koptereille, koska niiden raskaat moottorit ja vaihteisto sijaitsevat rungon yläosassa.

Hylky kellui rannan kivikoissa, mikä teki siihen pääsystä haastavaa. Nyt se on hinattu turvalliselle alueelle odottamaan nosturilla varustettua alusta.

Pelastustöihin on osallistunut helikoptereita Englannin rannikkovartiostosta sekä RAF:sta. Myös suomalaista Meripelastusseuraa vastaava RNLI on mukana ja juuri sen vene hinasi kopterin irti karikoista.

Tyypillisesti tällaisilla lennoilla kaikki käyttävät pelastuspukuja. Henkilöstö myös harjoittelee kaatuneesta kopterista poistumista veden alla simulaattorissa.

Merialueilla toimivissa koptereissa on myös kaasulla täyttyvät hätäkellukkeet, joiden pitäisi pitää runko oikeassa asennossa. Alla linkitetyssä RNLI:n videossa näkyy, miten nämä ns. popparit ovat lauenneet, mutta eivät onnistuneet estämään kopterin kaatumista.

CHC Helicopter on avannut kuuman linjan onnettomuudessa olleiden omaisille. Yhtiön operoimat AS332 L2 -kopterit on myös asetettu lentokieltoon. Kaikkiaan tyypin eri versioita on CHC:n käytössä 36 kappaletta. Englannin onnettomuustutkintaviranomainen AAIB on aloittanut tapauksen tutkinnan.

Vancouverissa Kanadassa pääkonttoriaan pitävä CHC Helicopter (Canadian Holding Company) lentää 250 kopterilla 30 valtiossa eri puolilla maailmaa. Sen palveluksessa on yli 4300 työntekijää.

Uudemmalle EC225 Super Puma -versiolle on öljyteollisuuden huoltolennoilla sattunut touko- ja lokakuussa 2012 kaksi mereen tehtyä laskua, joissa kukaan ei kuitenkaan menettänyt henkeään. Niiden seurauksena tyyppi asetettiin lokakuussa väliaikaiseen lentokieltoon.

Onnettomuuksien syynä oli vaihteistoviasta aiheutunut öljynpaineen lasku. Lentokielto poistui kuluvan elokuun alussa.

Suomen Rajavartiolaitoksella on Turussa kolme Eurocopter (Aerospatiale) AS332 L1 -kopteria. Tilauksessa on kaksi modernisoitua Eurocopter AS332 L1e -versiota Helsinki-Malmin tukikohtaan.

Royal National Lifeboat Institutionin vapaaehtoisten meripelastajien kuvaama video kopterin hylystä: YouTube